Kılıçdaroğlu’nun doğru ve yanlışı

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın'ın bugünkü (02.02.2022)'' Kılıçdaroğlu’nun doğru ve yanlışı'' başlıklı yazısı.

Kılıçdaroğlu dedi ki:

-“Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçmişte hiç kusuru olmadı mı, kabahati olmadı mı? Oldu efendim. Kabahati de oldu, kusuru da oldu. Biz getirdik, ne yaptık, başörtüsünü Türkiye'nin bir numaralı sorunu haline getirdik…”

Kılıçdaroğlu'nun bu konuşması yeni değil; son üç yılda sıklıkla tekrarlıyor.

Bu sözleri açıklığa kavuşturmak gerekiyor; içinde doğru ve yanlış var çünkü!

Öncelikle şunu sormak şart; kusurlu ve kabahatli olan hangi CHP?

Öyle ya:

Atatürk CHP'si var…

İnönü CHP'si var…

Ecevit CHP'si var…

Baykal CHP'si var…

Kılıçdaroğlu CHP'si var…

Evet, 99 yıllık bir CHP tarihi var. Hangi CHP, türbanı ülkenin bir numaralı sorunu haline getirdi? Örneğin:

Atatürk döneminde başörtü sorunu var mıydı?

Tarih, 9 Mayıs 1935.

CHP'nin 4'üncü büyük kongresi Ankara'da toplandı.

Atatürk'ün son kez katıldığı bu kurultayın başkanlığını İsmet İnönü yaptı.


Kongrenin son günü, Muğla, Sivas gibi bazı teşkilatlar Dilekçe Komisyonu'na yemeni, yaşmak, eşarp dışındaki çarşaf ile peçenin yasaklanmasını isteyen başvuruda bulundu. Çünkü, Adana belediye gibi yerel teşkilatlar 16 Mart 1935'ten itibaren peçenin ve çarşafın giyilmesini oybirliğiyle yasaklamıştı.

Dilekçe Komisyonu kararı büyük kongreye bıraktı.

ATATÜRK'ÜN GÖRÜŞÜ
Çarşaf ve peçe yasağı konusunda ilk İçişleri Bakanı Şükrü Kaya konuştu.

Ardından:

Dilekçe Komisyonu raportörü (Giresun milletvekili- gazeteci) Hakkı Tarık Us konuştu. Diyarbakır milletvekili Kazım Sevüktekin, Antalya milletvekili Rasih Kaptan, Niğde milletvekili Naciye Osman, Ankara milletvekili Aka Gündüz, İçel milletvekili Dr. Akil Muhtar konuştu…

Kongrede tartışmalar uzayınca yeterlilik önergesi verildi. Önergeyi veren İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tekrar kürsüye çıktı:

-”Eğer bu büyük ve önemli mesele olsaydı; bu büyük inkılabı yapan, bunu da programına koyar ve sizden lazım gelen kararı aldırmaya çalışırdı.”

Şükrü Kaya'nın sözleri açıktı: Atatürk, çarşaf ve peçeyi sorun görmemişti. İçişleri Bakanı Kaya, Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşlarından biriydi, konuşmasının içeriğini Atatürk'ten aldığını düşünebiliriz.


Kongre, çarşaf ve peçe konusunda karar almadı; kanun çıkarmayı doğru bulmadı. CHP 4'üncü kurultayı, aldığı kararlarla tek parti egemenliğini pekiştirdi. Ki, böyle bir kongrede bile çarşaf ve peçe konusunda sert kararlar almadı.

Yani: Atatürk CHP'sinin, kadınların örtüsüyle uğraştığı tezi doğru değil. Keza, yasaklanmak istenen bile sadece peçe ve çarşaf idi. Bunların yerine Halkevleri aracılığıyla manto ve eşarp giydirilmesi özendirildi.

Gelelim diğer CHP dönemlerine…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.255 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.506 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar