Hangi sol?

Sözcü yazarı Soner Yalçın bu hafta 'Hangi sol?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Mevlana’nın sözüdür; odun yanınca kül olur, insan yanınca kul olur

Emperyalizm, Ortadoğu’yu yine ateş çemberine soktu. 20’inci yüzyıl başında olduğu gibi yine yeni paylaşım savaşı kapımızda. Kandırılmamak için dünü iyi bilmek, popüler kültüre kanmadan tarihle yüzleşmek şart. Geçmişi, propaganda inşasında kullanarak olmaz bu.

En başta tarihi, tüketim metası olmaktan çıkarmak lazım...

Dünya hâlâ düşman devletlerin, küresel finansal egemenliğinin, ordular aracılığıyla hammadde yağmalamanın ve neredeyse tamamen muhtaç birkaç milyar insan kitlesinin metropollere aralıksız göçlerinin dünyasıdır.

Buradan çıkış nasıl olacak? Teorisiz/ pusulasız olmaz bu...

Meslektaşım -aileden tarihçi- Sina Koloğlu dün mesaj attı. Atlas Tarih dergisi son sayısında Lenin portresi yazmıştı ve içeriği Soğuk Savaş dönemi Batı propaganda yalanlarının toplamından ibaretti! Düpedüz Lenin istismarcılığı! Büyük entelektüel bir ihtilâlciyi değersizleştirmek için hâlâ çaba sarf ediliyor. Yazık.

Oysa. Lenin’i ve Lenin yaşadığı siyasal süreci anlamanın/keşfetmenin ileriyi görme açısından sonsuz faydası vardır. Öğrenmek isteyenlere Lenin, referans kaynağı bol bir okuldur...

Mesela, ülkemizdeki ayrımcı toplumsal örgütlenmeyi gidermenin yolu Lenin’i tanımaktan geçer! Şaşırmayınız. Tembelleşmiş beyinler ile düşünmek zararlıdır, yakılırsınız ve kul olursunuz...

Açayım ne demek istediğimi:

★★★

Maalesef Türk sosyalistleri bile Lenin’i anlamakta kafa karışıklığı yaşadı/yaşıyor. Ne yapılıyor; 45 ciltlik Lenin “aforizmalarından” dönemsel siyasi manevraya göre, bağlamından koparıp beğenip seçerek “haklılıklarını” ispatlayacak söz arıyorlar! (Lenin 1920’de, “Sol” Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı eserini boşuna yazmadı.)

Lenin’i fetişleştirme/ “Lenin miti” yaratma çabasında değilim kuşkusuz. Hiç ama hiç yanılmadığını iddia etmek gülünçtür. İnsandı; dik kafalıydı, sertti, kırıcıydı ve (“başarılı olduysa haklıdır” kolaycılığı gibi) bazı açılardan saplantılıydı. (Her an yoldaşını “hain”- “satılmış”- “dönek” diye yaftalamak da Lenin’den “sola mirastır” diyebiliriz!)

Ve fakat: 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.151 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.506 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar