Diyabetik ürünler

“Saklı Seçilmişler”… Kitabı toplumda gıda sağ­lığı konusunda farkındalık/bi­linç yaratmaya devam ediyor. Gelen kimi mailleri pay­laşmaya devam edeceğim....

“Saklı Seçilmişler”…
Kitabı toplumda gıda sağ­lığı konusunda farkındalık/bi­linç yaratmaya devam ediyor.
Gelen kimi mailleri pay­laşmaya devam edeceğim. Örneğin…
Yakını şeker hastası olan ve itibarıyla marketler­den diyet yiyecekler alan okuyucu bakın ne diyor:
“Marketlerde çeşitli di­yabetik ürünler satılıyor. Çikolatalar, şekerler, tahin helvaları, bisküviler… Oldukça lezzetliler de, eskiden olduğu gibi yediğinizde ağızda acı bir tat bırakmıyorlar. Bu diyabe­tik ürünlerin hemen hep­sinde tatlandırıcı olarak ‘maltitol’ veya ‘isomalt’, ‘sorbitol’ gibi maddeler kul­lanılıyor. Bunlar bildiğiniz gibi kimyasal yöntemlerle veya fermantasyonla elde edilen şeker alkolleri.
Yapay tatlandırıcılara göre tercih edilmelerinin temel sebebi ağızda acı tat bırakmamaları.
Bu yapay şeker alkolleri güvenli mi ya da en azından şunu soralım; şeker hasta­larının kullanması için hakika­ten uygun mu?
Şeker hastalığında, tüm hekimlerin hemfikir ol­duğu gibi esas önemli olan gıdanın glisemik endeksidir.
Glisemik endeksi yüksek gıdalar, pankreasın yüksek seviyede insülin üretmesine sebep oluyor ve bu sebeple uzak durulması gereki­yor.
Bahsettiğimiz şeker alkolle­rinin glisemik endeksi 52 ve fakat doğal şekerin ise 60. Görüleceği üzere arada pek fark yok. Dolayısıyla bu ürünler şeker hastaları için sağlıklı seçenek oluşturmuyor.
Bunun dışında bir diğer konu; pek çok insanda bu maddeleri içeren gıdalar tüke­tildikten sonra şişkinlik, karın ağrısı ve gaz gibi sorunların oluşması… Anlaşılacağı üzere market raflarında gördü­ğümüz diyabetik ürün­ler konusunda dikkatli olmak gerekiyor!”

Reçelden şalgama Bir diğer gelen mektup şöyle:
“Ambalaj ve endüstriyel gıda ürünle...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.171 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.506 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar