Yunanistan ve İran arasında

Bir gün arayla Türkiye’nin Batı ve Doğu komşuları can alıcı anlaşmalara imza attılar. Her iki anlaşmanın sonunda da Türkiye’nin yakın ve yoğun ilişki içinde olduğu iki...

Bir gün arayla Türkiye’nin Batı ve Doğu komşuları can alıcı anlaşmalara imza attılar. Her iki anlaşmanın sonunda da Türkiye’nin yakın ve yoğun ilişki içinde olduğu iki bölgede de bugüne dek alıştığımızdan farklı gelişmelere hazır olmak gerekecektir. Yunanistan anlaşması, yalnızca ekonomik anlamda küçük ve siyaseten hayli yalnız ülkenin geleceği açısından değil Avrupa projesinin geleceği açısından da bir dönüm noktası diye kabul edilebilir.

Yunanistan, kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına ezici çoğunlukla “Hayır” dedikten sonra, başbakanı Tsipras’ın zorla imzalamak durumunda kaldığı bir anlaşmayla daha ağır şartlarda bir kemer sıkma paketine razı oldu.Önümüzdeki dönemde Yunan toplumunun daha düşük bir refah seviyesinde yaşayacağına şüphe yok. Her ne kadar bugün için Avrupa Birliği’nden çıkma dürtüsü güçlü değilse bile genç nesillerin umutları söndükçe bu ruh hali de değişecektir. 

Daha şimdiden bu kriz sırasında 200 bin insanın göç ettiği ülkeden, bir yerlere kapağı atma becerisine sahip olanlar herhalde kaçacaktır. Bunun ötesinde Yunanistan krizinde tarafların aldıkları tavır, toplumların birbirilerine bakışı, güçlü ile güçsüz ortak arasındaki ilişkinin eşitsizliği Avrupa projesinin temelden gözden geçirilmesini de gündeme getirdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar