Yığınakta yapılan hata

Farklı fikirlerden ve görüşlerden beslenmeyen her siyasi akım aslında çürümeye mahkûmdur. Hele iktidardaysa. Zira iktidar sahibi olmak her yapılanda bir keramet olduğu inancını besler. Bu durumda yanlışlar...

Farklı fikirlerden ve görüşlerden beslenmeyen her siyasi akım aslında çürümeye mahkûmdur. Hele iktidardaysa. Zira iktidar sahibi olmak her yapılanda bir keramet olduğu inancını besler. Bu durumda yanlışlar görülmez, eleştiriler hep düşmanca diye görülüp kenara atılır ve bir noktada birikmiş hatalar iktidar sahibinin, siyaseti yönetenin başına çöker. 

Dış politikada bu hataların bedeli bir hayli ağır da olabilir. İslamcıların herhaldeen çok nefret ettikleri şahsiyetlerden olan İsmet İnönü’nün stratejik düşünce ile ilgilenenler tarafından hep akılda tutulması gereken bir sözü vardır. Hiç de yabana atılmayacak bir kurmay olan Paşa şunu söylemişti: “Yığınaklarda yapılan hata savaş meydanında düzelmez”. Siyasetin başka araçlarla yapılan türü diye nitelendirilen savaş için geçerli olan bu tespit, diplomasi için hayda hayda geçerlidir. 

Türkiye’nin güney sınırında son günlerde yaşanan gelişmeler tam da bu sözün doğruluğuna örnek teşkil ediyor. Her ne kadar daha tüm taşlar yerli yerine oturmamış olsa da Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırının öte yanında (IŞ)İD’in egemen olacağı bir duruma ABD’nin pek sıcak bakmadığı ortaya çıktı. Sonuçta bu bölgede tüm dünyanın düşmanı ilan edilenlerle savaşan da PYD ve ona destek veren, gücü de hayli sınırlı Özgür Suriye Ordusu dışında kimsecikler yok. (IŞ) İD’in geri püskürtülmesi, kontrolündeki yerlerden atılması hemen herkesin önceliği olduğuna göre ABD Hava Kuvvetleri’nin bu örgütle savaşanlara şu ya da bu şekilde destek vermelerinde şaşılacak bir durum yok. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar