Trump ve dünya

Çiçeği burnunda Amerika Başkanı’nın kişiliği, tarzı ve kendisinden dış politikada neler beklenebileceğiyle ilgili herhangi bir tereddüt ya da iyimserlik vardıysa yemin konuşmasıyla uçup...

Çiçeği burnunda Amerika Başkanı’nın kişiliği, tarzı ve kendisinden dış politikada neler beklenebileceğiyle ilgili herhangi bir tereddüt ya da iyimserlik vardıysa yemin konuşmasıyla uçup gitmiştir.

Trump dönemi Amerikan dış politikasıyla ilgili belirsizlik, yalnızca deneyim ve açıkça kamuoyuyla paylaşılmış bir dünya görüşü eksikliğinden kaynaklanmıyor. Trump’un kendisi 1980’li yılların ortalarından itibaren görüşlerini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Cumhuriyetçiler tarafından aziz mertebesinde sayılan, Soğuk Savaş’ı bitirdiği için de ABD’nin önde gelen başkanları arasında gösterilen Ronald Reagan, döneminde 3 önemli gazetede ilan olarak yayınlanan mektubundaki fikirlere halen sahip.

O mektuptaki Trump ile yemin töreninde konuşan arasında fark yok. Yani ABD’nin dünya jandarmalığı, müttefiklerini koruması, ticarette serbestlikten yana olmasını yanlış buluyor. “Dünya, sahibi olmadığımız gemileri koruduğumuz, ihtiyacımız olmayan ve bize yardımcı olmayacak müttefiklere giden petrolü taşıdığımız için Amerikalı politikacılara gülüyor... Amerikan ekonomisini, kendi özgürlüklerini koruyacak parası olanları savunmak için yaptığı harcamalardan kurtararak büyümesini sağlayalım.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 515 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.811 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar