Tekrarlanacak isyanın altıncı yıldönümü

Milli Eğitim Bakanlığı’nın işleme sokmaya çalıştığı müfredat değişiklikleri zaten çok zayıf olan tarihi hafızamızı daha da zayıflatmaya yol açabilir. Aslında iktidarlar...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın işleme sokmaya çalıştığı müfredat değişiklikleri zaten çok zayıf olan tarihi hafızamızı daha da zayıflatmaya yol açabilir. Aslında iktidarlar hafızaya şekil vermeye çok meyillidirler. Gerçeğin silinmesi, muğlaklaşması, çarpıtılması, iktidar hizmetine sunulması büyük önem taşır. Hafızanın yok edilmesi böyle başarılır. O noktaya gelindiğinde iktidar karşısında yapılacak pek bir şey kalmayacaktır. Tam da bu nedenle hafızayı diri tutmak, hatırlamak ve hatırlananın anlamını tekrar tekrar gündeme getirmek gerekir.

Bugün, Mısırlı kitlelerin iki haftalık gösteriler, direniş ve hareketlenme sonrasında Hüsnü Mübarek rejimini devirmeyi başardıkları isyanlarının Tahrir Meydanı’ndaki başlangıcının altıncı yıldönümü. Asırlar önce gerçekleşmiş gibi. O büyük heyecan dalgasından Mısır’da geriye kalan, beceriksizliği akıllara durgunluk verecek bir İslamcı iktidarı darbeyle devirerek Mısır’ın bugüne dek hiç görmediği sertlikte bir diktatörlük oluşturan askeri yönetim.

Başlangıç fişeği oradan atılmasına rağmen Arap başkaldırısının sembolünü Mısır’a kaptıran Tunus ise görünürdeki başarılı geçişine rağmen kırılgan bir zemin üzerinde, eski egemen sınıfların gücü hâlâ büyük ölçüde ellerinde tuttukları bir şekilde yönetiliyor. Dalganın son durağı Suriye dün açıklanan, kaçıncısı olduğunu bilmediğim ateşkesten medet umarak kanlı çözülüşünü sürdürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar