Seçmene saygı

Malumunuz olduğu üzre memleketimizde olup bitenlerle ilgileniyorsanız kafanızın da bir şeylere takılması kaçınılmaz sayılır. Haziranın 7’sinde Türk seçmeni hayli istekli bir şekilde ve verdiği oya...

Malumunuz olduğu üzre memleketimizde olup bitenlerle ilgileniyorsanız kafanızın da bir şeylere takılması kaçınılmaz sayılır. Haziranın 7’sinde Türk seçmeni hayli istekli bir şekilde ve verdiği oya sahip çıkma, önüne konanı kabullenmek istemediği bir siyasi projeye yani “Türk usulü başkanlık sistemine” hayır deme iradesiyle sandığa gitti.

Sandıktan, ülkenin bu yönde gitmesinin istenmediği hakkında olabilecek en net sonuç çıktı. Ne var ki, iktidar partisi ve onun mangalda kül bırakmayan liderliği bu mesajın gereğini yerine getirecek dirayeti, cesareti, inancı bulamadılar. Belki de hiçbir zaman böyle özellikleri de yoktu. Bu bakımdan nasıl 28 Şubat’ta görev yapan hükümetin istifaya zorlanmasıyla seçmen iradesine ağır bir darbe vurulmuş idiyse bugün de seçmenin iradesine benzer bir darbe vuruluyor.

Üstelik, ülke haziran seçiminin mutlak iradesinin tersine çevrilmesi hedefine odaklananlar tarafından mahşer yerine benzer hale hızla geliyor, daha doğrusu getiriliyor. Günü ve iktidarı kurtarmak için ülkenin sokulduğu bu yolun sonunda, ancak sivil siyaset içinde soluk alıp verebilecekler açısından hayırlı bir durak da yok.

Uzun yıllardır savaş ikliminden uzaklaşmış toplum, bir kez daha acılardan beslenen bir öfke ve düşmanlık ortamına savruluyor. Yönetiliş tarzı baştan beri sorunlu bulunan çözüm süreci sırasında arka planda kalan ve normal reflekslerini göstermekten de alıkonan Silahlı Kuvvetler de bu bağlamda yeniden ön plana çıkıyor.

Deniz Zeyrek’in, dünkü Hürriyet Gazetesi’nde çıkan kapsamlı haber-analizinde altını çizdiği gibi, “TSK, İncirlik konusunda varılan mutabakatla IŞİD’e karşı savaşta PKK’dan daha önemli bir müttefik olduğunu gösterdi. (Pentagon-TSK aksı yeniden işlemeye başladı.) Aynı zamanda PKK’ya yönelik ‘terör örgütü’ imajını yeniden yerleştirmeyi hedefliyor. Kuzey Irak’ta düzenlediği operasyonlarla örgütün üzerinde yarattığı baskı ve verdiği hasar, çözüm süreci devam ettiği takdirde siyasi iradenin eline güçlü bir koz verdi.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar