Mülteci krizi AB ve Türkiye

EKONOMIK krizin zaten bir hayli sarsmış olduğu Avrupa Birliği, mülteci krizi nedeniyle temellerine dinamit yerleştirilmiş bir bina görüntüsü veriyor. AB’nin iç dengeleri açısından yarattığı...

EKONOMIK krizin zaten bir hayli sarsmış olduğu Avrupa Birliği, mülteci krizi nedeniyle temellerine dinamit yerleştirilmiş bir bina görüntüsü veriyor. AB’nin iç dengeleri açısından yarattığı sarsıntı kadar mülteci krizi Avrupa’nın müthiş stratejik düşünce eksikliğinin de bir yeni örneğini oluşturuyor.

Libya’da Kaddafi rejiminin devrilmesini birinci derecede Fransa ve Britanya sağladı. Bu iki ülkenin ısrar ve inadı sonuçta Türkiye’nin de katılacağı abluka ve hava operasyonlarının başlamasına yol açmıştı. Buradan yola çıkarak bu iki eski emperyal gücün Libya’da ya da genel olarak Afrika’da yeni ihtirasların peşinden koştuğu da tartışılmıştı.

Afrika’da özellikle Fransa’nın ciddi bir stratejisi olduğu ve buradaki tanımlanmış çıkarlarını korumak için askeri güce de çekinmeden başvurduğu doğru. Ne var ki Libya’da ortaya çıkan tablonun başarılı bir stratejik tasarımın sonucu olduğunu düşünmek de mümkün değil. Tek adamın aşiretler arası cambazlığına ve baskıcı bir rejimi sürdürebilmesine bağlı olan rejim çökünce Libya da devlet olarak çöküverdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar