Körfez alternatif mi?

Türkiye’nin dış politikasında bir sıkışıklık var. Konuya salim kafayla bakabilen hemen herkesin ortak görüşü bu. Bir taraftan ülke, dış politikasında önem taşıyan hemen tüm taraflarla...

Türkiye’nin dış politikasında bir sıkışıklık var. Konuya salim kafayla bakabilen hemen herkesin ortak görüşü bu. Bir taraftan ülke, dış politikasında önem taşıyan hemen tüm taraflarla ciddi sorunlar yaşıyor. En büyük sorun ise Rusya ile siyasi ilişkilerin yeniden makul bir rotaya çevrilebilmesi.

Batılı müttefiklerle ilişkilerde karşılıklı güvensizlik ve memnuniyetsizlik var. Taraflar kısa dönemli iç ve dış politika çıkarlarına bağlı olarak konuya bağlı işbirliği içine giriyor. Ortak değerler veya ilkelerden bahsetmek söz konusu değil. Aslında tüm taraflar birbirleriyle “ne seninle, ne sensiz” türünden bir bağlantı içinde.

Uluslararası İlişkiler Derneği kongresinde de tartışıldığı gibi Rusya, Türkiye’yi Batı’ya doğru itiyor. Yanlış bir Suriye politikasını, rotanın yanlışlığı görüldükten sonra bile sürekli vido çekerek sürdürme inadı Rus uçağının düşürülmesiyle Ankara’yı etkisiz kıldı. IŞİD’in haftalardır füze atışına tuttuğu Kilis’te pek çok sivil öldüğü halde bir zamanlar tüm bölgeye nizam getirme iddiası taşıyan Türkiye, kendisine saldıranları ancak müttefiklerinin yardımıyla ve onların araçlarıyla cezalandırabiliyor. Zira Suriye hava sahası Ruslar tarafından Türkiye’nin Hava Kuvvetleri’ne kapatılmış durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar