İran’la yeni dönem başlarken

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun temiz hal kâğıdını eline alıp ABD ile de mahkûm takası yapan İran, yıllar sonra üzerindeki yaptırım yükünden kurtuldu. Daha doğrusu İran’ın...

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun temiz hal kâğıdını eline alıp ABD ile de mahkûm takası yapan İran, yıllar sonra üzerindeki yaptırım yükünden kurtuldu. Daha doğrusu İran’ın dünyayla daha farklı bir ilişki kurmasını arzulayan Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif ile onları destekleyenler bu yükü sırtlarından attı. Bu ferahlama millet meclisi ve bir sonraki dini lideri seçecek olan rehberler meclisi seçimlerine altı hafta kala gerçekleşti.

Bu sayede Ruhani yönetimi seçimlerden önce bir avantaj yakalamış oldu. Varılan sonuçta Amerikan yönetiminin son haftalarda İran’ın başrolde olduğu çeşitli krizlerde soğukkanlılığı elden bırakmaması ve neredeyse açıktan Ruhani’ye destek vermesinin de payı vardı. Nitekim gelişmelerden büyük rahatsızlık duyan,Devrim Muhafızları ve onlarla müttefik olan mollalar tekere çomak sokmak için ellerinden geleni yaptı. Ancak Zarif ile Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry’nin uyumlu hamleleri sonucu başarısız kaldı.

Bugün ve önümüzdeki dönemde İran’da ülkeyi normalleştirmek isteyenlerle, devrimci söylemi kullanıp ellerindeki iktidar ve ekonomik rant imkânlarını kaybetmek istemeyenler arasındaki mücadele sürecek. Ruhani ve ekibinin şimdilik muzaffer olmasında, ağır hasta olduğu söylenen dini lider Hameney’in desteği en önemli unsurdu. Herhangi bir anlaşma Hamaney’e rağmen mümkün değildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar