Dış politikaya bakış

Kadir Has Üniversitesi, Türk dış politikasının kamuoyunca nasıl algılandığına dair bir araştırmanın sonuçlarını dün yayınladı. Araştırma için 26 ilde bin denekle...

Kadir Has Üniversitesi, Türk dış politikasının kamuoyunca nasıl algılandığına dair bir araştırmanın sonuçlarını dün yayınladı. Araştırma için 26 ilde bin denekle konuşulmuş.

Dış politika dünyada da kamuoyunun en çok ilgilendiği alanlardan birisi sayılmaz. Bugün dünyadaki olayların başka yerlerde ne tür etkileri olabileceği daha iyi anlaşılsa bile genelde toplumlar kendilerini doğrudan ilgilendiren meselelerle uğraşıyor.

Türkiye’de de durum farklı değil. Kamuoyu herhangi bir olayın arka planını filan merak etmiyor zira akademik dergilere ilgi göstermiyor. Daha da önemlisi en çok güvendiği kaynak sosyal çevresi. Bunun tercümesi ise sağlıklı değerlendirme yapabilmek için iyi kötü biraz ihtisas, bilgi derinliği, dünya olaylarını takip etme gerektiren bir alanda laf yarıştırarak, muhtemelen de var olan önyargıları doğrultusunda fikir sahibi oluyor.

Bunun yanı sıra temel haber kaynağı televizyon olduğu için de Türkiye’de iktidarın ve özel olarak bu dönemde Başbakan veya Cumhurbaşkanı’nın tanımladığı bir çerçeve içinde dünya olaylarına ve Türkiye’nin dış politikasına bakıyor. Bu durumu yansıtan en çarpıcı değerlerden birisi, Türk dış politikasının öncelikli maddeleri sorusuna verilen cevaplarda ortaya çıkıyor. 2013 yılında kamuoyunun yüzde 65.5’i Suriye sorununu en öncelikli mesele diye görmüş. 2015 yılında ise bu oran 20.3’e düşmüş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar