Diplomasiyi ıskalarsanız

İKİ gün sonra Alman Parlamentosu 1915’de Osmanlı Ermenilerinin yaşadıklarının soykırım sayılması konusunda bir oylamaya gidecek. Aynı gün Başkan Obama’nın her yıl 24 Nisan’da yayınlanan...

İKİ gün sonra Alman Parlamentosu 1915’de Osmanlı Ermenilerinin yaşadıklarının soykırım sayılması konusunda bir oylamaya gidecek. Aynı gün Başkan Obama’nın her yıl 24 Nisan’da yayınlanan Başkanlık mesajında kişisel inancı yönünde mi yoksa siyasetin gerekleri doğrultusunda mı hareket edeceğini de anlamış olacağız. Yani Başkan, Türkiye-ABD ilişkilerini krize sokmamak amacıyla bir kez daha soykırım olduğuna inandığı bu olaylar hakkında Meds Yeghern (büyük felaket/suç) mi diyecek?
Alman Meclisi Bundestag’ın Dışilişkiler Komisyonu üyesi bir Yeşil siyasetçi cuma günkü oylamayla ilgili olarak partilerinin zaten bu işin peşinde olduğunu söyledi. Ona göre 1915’te yaşananlarda Almanya en hafifinden dolaylı suç ortağıydı.
20. yüzyılın ilk soykırımını da bugünkü Namibya’da Herero ve Namalara karşı Almanya’nın yaptığına inandığından, tüm bu sicilin ortaya çıkmasını ve tarihin bu kara sayfalarıyla ülkesinin yüzleşmesini istiyordu. Başbakan Merkel ve Dışişleri Bakanı Steinmeier’in de soykırım sözcüğünü kullanmış olmalarını ise Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un konu hakkında yapacağı konuşmaya bağladı. Gauck’un sözünü sakınmayacağını bilen bu siyasetçiler ondan önce adım atmayı yeğlemişlerdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar