Darbe girişimi ve sonuçları

Cuma gecesi darbe teşebbüsünün başarısız kalması, sivil ve seçilmiş hükü- metin yerini askeri bir rejimin almaması gelecek açısından önemlidir. Muhalefet partilerinin yekvücut bu eyleme karşı...

Cuma gecesi darbe teşebbüsünün başarısız kalması, sivil ve seçilmiş hükü- metin yerini askeri bir rejimin almaması gelecek açısından önemlidir. Muhalefet partilerinin yekvücut bu eyleme karşı çıkmaları sivil siyaset cephesi açısından yabana atılmayacak ölçüde değer taşır. İktidarın gidişatından memnun olmayan, otoriterleşmesinden rahatsız kesimlerin dahi darbeye destek vermemesiyse darbecilerin yaptıkları işin alfabesine bile hâkim olmadıklarını gösteriyor.

Herhangi bir ülkede Silahlı Kuvvetler ne denli güçlü gözükür ya da olursa olsun darbe yapmak yalnızca o gücün sergilenmesinden öte bir iştir. Cuma gecesi yapılmak istenenin arkasından görülen en önemli şey, böyle bir teşebbüsün toplumsal karşılığının olmamasıdır. Bunun da ötesinde Silahlı Kuvvetler’in hatırı sayılır bir bölümü, bugünün şartlarında böylesi bir teşebbüse belli ki ancak maceracılık diye bakmıştır. Kurumsal olarak çok hırpalanmış TSK’nın, toplumda geçmişle kıyaslanmayacak bir dirençle karşılaşacak bu musibete bulaşmak istememesi kurumsal prestiji ve meşruiyeti açısından akıllıcadır.

Bu nedenlerle darbeciler kurumlarının desteğine bile sahip olmadan riskli, sonuçları itibarıyla kanlı ve uzun vadede olumsuz sonuçları çok olacak bir işe giriştiler. Ülkeyi korkunç bir girdaba sokma riskini alarak, yüksek sayıda insanın ölmesine sebep oldular ve genç, her şeyden bihaber eratın da hayatlarını kararttılar.

Eğer tahmin ve iddia edildiği gibi bu çılgınca işin mimarları Gülen’ci subaylarsa, iki hafta sonraki Yüksek Askeri Şüra toplantısı öncesi kamikazeye benzer bir hamle yaptıkları anlaşılıyor. Darbe teşebbüsünün hemen ardından, bu gerekçe gösterilerek başlayan yargı ve Silahlı Kuvvetler’deki temizlik hesap hatasının boyutları hakkında da bir fikir veriyor.

Darbecilerin plansızlıkları, derbederlikleri, hataları ya da tercihleri, sivil siyasetin nefes alabilmesi açısından iyi oldu. Ancak darbelerin yalnızca hükü- metlere değil tümüyle sivil siyasete kastettiklerinin hep akılda tutulması gerekir. Yani hedef yalnızca Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhurbaşkanı değil, darbeye karşı direnmiş tüm sivil siyaset alanıdır. Muhalefetin kendi yaptığına sahip çıkması ve iktidara bunu hatırlatması darbe teşebbüsü sonrasında yükselecek baskıcı dalgayı kırmak açısından elzemdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar