Buluşma ve gelecek

UZUN zamandır beklenen ve Türkiye tarafının yapılmasında mutlak gereklilik gördüğü buluşma bugün. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’yi en ziyade rahatsız eden Rakka operasyonunun PKK’nın Suriye...

UZUN zamandır beklenen ve Türkiye tarafının yapılmasında mutlak gereklilik gördüğü buluşma bugün. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’yi en ziyade rahatsız eden Rakka operasyonunun PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG güçlerinin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yapılması ve geçen hafta açıklanan bu güçlere ağır silah verilmesi kararına rağmen ziyareti iptal etmedi. Türkiye’nin sıkıntılarının, şikâyetlerinin ve taleplerinin en üst düzeyde ABD tarafına sunulması- nın daha doğru olduğuna hükmedildi.

ABD tarafının geçen hafta açıklanan karardan dönmesi ihtimali görünmese de Türkiye’ye Rakka operasyonu sonrası için bazı garantilerin verilmesi herhalde söz konusu olacaktır. Bu vaat edilenlerin Türkiye’yi tatmin edecek düzeyde olup olmayacağını da Erdoğan-Trump buluşmasının dinamikleri belirleyecektir.

Obama döneminde ABD bir an önce IŞİD meselesini halledip Suriye’den çıkmak ister görünüyordu. Obama, İran’la nükleer programı kontrol altına alma konusunda anlaşarak bu ülkenin Körfez’de güç sahibi olmasına ses çıkarılmamasını istiyordu. Trump döneminde, Rusya-ABD işbirliğinin etkisi ve İran’ın Suriye üzerinden Lübnan ve Doğu Akdeniz’e açılmasına mutlaka karşı çıkılması gerektiğine inanılması, ABD’yi daha bir süre Suriye’de, Fırat’ın doğusunda kalmaya sevk edebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar