Avrupa-Suriye hattında...

Berlin-Londra Yazın ortasından beri Avrupa’yı etkileyen mülteci krizi, AB’nin temel politikalarını sarstı. Pratikte bakıldığında “tek Avrupa” hedefinin en somut uygulaması sayılan iç...

Berlin-Londra

Yazın ortasından beri Avrupa’yı etkileyen mülteci krizi, AB’nin temel politikalarını sarstı. Pratikte bakıldığında “tek Avrupa” hedefinin en somut uygulaması sayılan iç sınırların kaldırılması ciddi bir darbe aldı. Daha önce Yunanistan krizi nedeniyle darbe yiyen dayanışma ilkesi de ülkelerin mültecilere bakışlarındaki farklılıklar kadar ülkelerin içinde ırkçı hareketlerin bu krizden yararlanmaları nedeniyle bir darbe daha aldı.

Her şeye rağmen mülteci krizi Avrupa açısından, yönetilebilmesi halinde önemli bir toparlanma zemini de olabilir. Bu bakımdan bir yandan mülteci selinin yarattığı gerginlikler ve iç politika sorunları nedeniyle AB sarsılırken, giderek Avrupa liderliğini daha fazla benimser gözüken şansölye Merkel’in öne çıkmasıyla ileriye yönelik bir rota da çizilmiyor. Ya da bu rotayı çizmeye çalışanlar var. Tam da bu nedenle Türkiye ile ilişkilerin nasıl yürütüleceği önemli, hatta kritik sorulardan birisi olarak ortaya çıkıyor.

Şimdiye kadarki Avrupa tavrı, Türkiye’deki güç dengesini daha doğrusu güç temerküzünü veri olarak kabul edip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın keyfini kaçıracak hamleler yapmaktan kaçınmak oldu. Önemli bir Alman siyasetçi, Merkel’in neden tüm teamüllere aykırı olarak seçimlere iki hafta kala Türkiye’ye geldiği sorusuna, “İstemiyordu, ama başka çaresi de yoktu” diye cevap verdi. İngiliz hariciyesinin de tavrı bundan farklı sayılmaz. Onlar açısından da Ortadoğu’da kan gövdeyi götürür ve hiçbir güç duruma tam hâkim olamazken öncelik ilkeleri savunmak değil. Bir eski dışişleri mensubunun dediği gibi, “Erdoğan’ı memnun etmek için elimizden geleni yapacağız”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar