Asıl bela

Televizyon görüntüleri açısından çok cazip bir şiddet kaynağı olsa da dünyanın en tehlikeli yeri Ortadoğu değil. Ortadoğu’nun halkları bölgesel ve küresel güçlerin rekabetleri ve...

Televizyon görüntüleri açısından çok cazip bir şiddet kaynağı olsa da dünyanın en tehlikeli yeri Ortadoğu değil. Ortadoğu’nun halkları bölgesel ve küresel güçlerin rekabetleri ve müdahaleleri kadar kendi seçkinlerinin umursamazlığı, dar çıkarları ve ortalığı kasıp kavuran şiddete tapınma halinin getirdiği çaresizlikle boğuşuyor. Bu nedenle de en az bir nesil daha geleceğini kaybetmiş olacak bu bölgede.

Dünyanın tümünü ateşe atacak asıl büyük sorunlar Türkiye’den epeyce uzakta, Asya’nın doğusunda pişiyor. Üstelik Doğu Asya dünyanın en hızla gelişen, refahı hızla yükselen bölgesi. Oralardaki bir sorunun (Tayvan, Kuzey Kore, Güney Çin Denizi) bir krize dönüşmesi halinde olaylar kısa sürede çığırından çıkma istidadı taşıyor. Bunların arasında en acil gibi görüneni, kontrolü güç bir megalomanyak tarafından yönetilen Kuzey Kore’nin durumu ve hızla ilerleyen nükleer silah ile uzun menzilli füze üretme programları.

Türkiye’nin tarihinde Kore’nin küçümsenmemesi gereken bir yeri var. Kore şehitleri ve gazileri bir şekilde toplumsal belleğe kazınmıştır. Türkiye’nin savunmasına koştuğu Güney Kore ayrıca hem dünyanın ekonomik devlerinden birisi hem de burada büyük yatırımları var.

PYONGYANG TEHDİDİ

Kuzey Kore’nin dünyada Çin’den başka dostu yok. Buna da pek dostluk denemez herhalde. Pekin’in asıl derdi Kore yarımadasının Güney’in hâkimiyetine geçmemesi. Bu nedenle Kuzey Kore’nin yönetici hanedanına, şimdi de son lider Kim Jong Un’a destek veriyor. Bu türlü ilişkilerde sıkça görüldüğü gibi Kuzey Kore, Çin’in her dediğini dinlemiyor ve hareketleriyle Çin’in başını derde sokacak hamleler de yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar