Arap isyanlarından IŞİD’e

Geçenlerde Hindistan’da katıldığım bir konferansta biri Hollandalı, diğeri Amerikalı iki genç sosyal bilimciyle tanıştım. Her ikisinin de selefi-Cihatçıhareketler ve...

Geçenlerde Hindistan’da katıldığım bir konferansta biri Hollandalı, diğeri Amerikalı iki genç sosyal bilimciyle tanıştım. Her ikisinin de selefi-Cihatçıhareketler ve özellikle IŞİD hakkında yayınlanmış çalışmaları var. Her ikisi deIŞİD’in şeceresini, örgütün ideolojik arka planını, askeri stratejilerinde kimlerin etkili olduğunu detaylı şekilde biliyorlardı.

Gelecek ay katılacağım bir başka konferansta da eldeki verilerden, tanıklıklardan hareket ederek IŞİD’in nasıl bir örgüt olduğu, şekillenişi ve yükselişindeki unsurlar yönettiği yerlerde kurduğu düzen hakkında çok ciddi çalışmalar tartışılacak. Bunlardan birisinde IŞİD’in yargı sisteminin kafa kesme,recm etme gibi dikkat çeken şiddet şehvetini yansıtan boyutlarının ötesine gidiliyor.

Makalede “IŞİD’in yargı sistemi, yöneticiler ile yönetttiği nüfus arasında karşılıklı hak ve yükümlülüklere dayalı yavaş yavaş şekillenmekte olan yeni bir toplumsal mukavelenin şartlarını oluşturduğu” anlatılıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar