Almanya öne çıkarken

Batı ittifakı Trump’ı taşıyamayacak. Alman Şansölyesi Merkel, önceki gün Münih’te Atlantik ittifakının geleceğini ve Avrupa’nın oynayacağı rolü tartışmaya açmadan önce de bu...

Batı ittifakı Trump’ı taşıyamayacak. Alman Şansölyesi Merkel, önceki gün Münih’te Atlantik ittifakının geleceğini ve Avrupa’nın oynayacağı rolü tartışmaya açmadan önce de bu durum ortadaydı. Merkel’in Münih’te bira içerken söylediği sözler, Şansölye’nin her zamanki dikkatli üslubuna rağmen bir eşiğin aşıldığına delalet ediyordu. Kıta Avrupa’sının ABD ile ilişkisi, en azından bugünkü Başkan döneminde, farklı parametrelerle kurgulanacaktı. 2. Dünya Savaşı’ndan beri dünya sisteminin en sağlam eksenini oluşturan bu ilişkilerdeki herhangi bir çözülmenin kuşkusuz uzun vadeye yayılan sonuçları da olacaktır.

Öncelikle, Avrupa’nın kurucu ikilisi Fransa ve Almanya’nın birlikte yeni bir rota çizme ihtimali geçmişe göre daha yüksektir. Merkel ve Almanya, Atlantik ötesi bağı kuran Britanya’nın AB’den çıkmasından sonra Almanya’nın coğrafi konumu nedeniyle Rusya’ya doğru kaymasını engellemek isteyecektir.

Merkel’in deyimiyle “Avrupalılar olarak, kendi kaderimizi kendimiz yönetmeliyiz”.

İhtiyatlı Şansölye’nin bu sözleri, Atlantik İttifakı’na yürekten inanan ve kıta Avrupa’sının en Amerikancı ülkesinin başbakanı olarak, ABD’ye değil bugünkü Başkan’a yöneltiliyordu. Trump’ın kabinesinde Avrupalılara sürekli bağlılık taahhüdünde bulunanların varlığı, cehaletinin derinliği kendisiyle karşılaşan hemen herkesi dehşet içinde bırakan Başkan’ın yaklaşımındaki dışlayıcılığı dengeleyemiyordu.

Merkel’in dünyanın en karizmatik siyasi şahsiyeti olduğu söylenemez. Ancak siciline bakıldığında ayağı yere sağlam basan ve reklamını fazla yapmadan önemsediği değerlere sonuna kadar sahip çıkan bir siyasetçi olduğunu söyleyebiliriz. Mülteci krizi sırasında ülkesinin sınırlarını açma kararını, bunun siyasi maliyetini ödemeyi göze alarak verdiğini unutmamak gerekir.

Merkel’in bir diğer özelliği soğukkanlılığı ve eğer görülecek bir hesabı varsa, bunu bağırıp çağırmadan ama yolundan da hiç sapmadan yapabilmesi. On yıl önce, henüz çiçeği burnunda bir Şansölye iken, Başkan Putin’le buluştuğunda Rus Lider toplantıya labrador cinsi köpeğini de getirmişti. Merkel köpeklerden korkuyordu ve Putin de aklınca Alman Şansölyesi’ne nelere kadir olduğunu gösterecekti.

Merkel’in bu buluşma ardından söyledikleri aslında karakter yapısı hakkında da iyi bir fikir veriyordu: “Bunu neden yapmak zorunda olduğunu anlıyorum. Erkekliğini kanıtlaması lazım... Kendi zayıflığından korkuyor aslında.” Ukrayna’ya Rus müdahalesi ve Kırım’ın ilhakı ardından gündeme gelen yaptırımlara da, Rusları şaşırtacak bir kararlılıkla destek verdi ve her biri ayrı telden çalan AB üyelerini de bugüne dek disiplin altında tutmayı becerdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar