Tabağındaki yemeğin doğaya etkisi ne?

Öyle bir zamandayız ki, ‘iyi yemek’, sadece lezzetli şeyler yemek anlamına gelmiyor artık. Dünya kaynakları giderek azalırken, tarımda dengeler bozulurken, iklim değişikliği tehlikesi dünyayı sarmışken;...

Öyle bir zamandayız ki, ‘iyi yemek’, sadece lezzetli şeyler yemek anlamına gelmiyor artık. Dünya kaynakları giderek azalırken, tarımda dengeler bozulurken, iklim değişikliği tehlikesi dünyayı sarmışken; tabağımızda ne olduğu da çok önemli! Çünkü tabakta ne olduğu gezegeni ve geleceği de etkiliyor. Öncelikle, bu kesin bir bilgi, yayalım. Sonra bazı detaylarla devam edelim:

YEREL TOHUMLA ÜRETİM

İşte üretimleriyle geleceği besleyen kıymetlilerden biri; Ebru Baybara Demir. Gastronominin Nobel’i sayılan ‘Basque Culinary World Prize’a seçilen dünyanın en iyi 10 şefinden biri olduğunu hatırlatarak başlayalım. Ayrıca Mardin’de yaptıkları onun bir şeften çok, sosyal girişimci olduğunu gösteriyor. Tohumun, toprağın ve suyun doğal dengesinin korunmasından tutun, sürdürülebilir yerel ekonomiler yaratmış, Mezopotamya’nın en eski buğdayı sorgüle hayat vermiş bir öncü. Şimdi benzer bir çalışmayı yiyecek içecek sektöründe yaklaşık 50 yıldır hizmet veren Ali Akkaş hayata geçiriyor.

Kendisi ünlü kebapçı Köşebaşı’nın sahibidir aynı zamanda, bilenler bilir. Bilinmeyen ise 5 yıldır gelecek için büyük önem arzeden ‘tarım’ konusunda yaptığı çalışmalar. En büyük temennisi, gelecek nesillerin yerel tohumdan üretilmiş besin kaynaklarına ulaşması. Bunun için Sivas Bilim Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile çalışıyor; yüzyıllık yerel tohumların yeniden üretime kazandırılması ve Orta Anadolu’da hem tarımsal üretimin, hem istihdamın artılması projesini yürütüyor.

Büyüdüğü topraklarda, Sivas’ın Zara ilçesi Bolucan köyü ve çevresindeki 400 dönümden fazla arazide tamamen yerel tohum kullanarak başta buğday olmak üzere; kuru fasulye, nohut, kara mercimek ve bulgur ekti ve çiftçinin yüzünü güldüren sonuçlar aldı. Yeme içme sektörüne kendisini adayanların bu yola girmesi, yeni isimlere de örnek olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 89 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 150 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 145 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 170 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar