Dijital bir mecrada ‘Hamlet’ izlemek…

Hamlet, Shakespeare'in 400 yıl önce yazdığı kült ve ölümsüz bir eser. Danimarka krallığında geçer; Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi ile evlenen...

Hamlet, Shakespeare'in 400 yıl önce yazdığı kült ve ölümsüz bir eser. Danimarka krallığında geçer; Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi ile evlenen amcasından nasıl intikam aldığını anlatır. Sayısız kez sahnelenen ve sinemaya aktarılan bu ölümsüz eser, şimdi dijital bir kanalda, Gain’de, dizi olarak yayında. Kaan Müjdeci’nin müthiş ‘Hamlet’i bu! Müthiş çünkü sıradışı bir fikirle yola çıkmış. 16. yüzyıldaki krallığın yıkılışına ve güç dengelerinin değişimine, Büyükada’daki ‘fayton krallığı’ üzerinden bakmış Müjdeci.

Son derece içimizden bir uyarlama olmuş. Üstelik bu kez Hamlet, genç bir kadın! Çünkü ona göre Hamlet, cinsiyetsiz biri! 400 yıllık bir eseri genç ve dinamik bir platformda, usta oyuncuları bir araya getirerek çekmek, başlı başına merak uyandırıyor. Ben de merakıma yenildim ve Kanyon’da yapılan ilk gösterime gittim. İlk iki bölümü izledikten sonra yönetmen ve oyuncular ile söyleştik, sorularımızı sorduk.

Kaan Müjdeci’nin yazıp yönettiği; Erdal Beşikçioğlu, Elit İşcan, Hatice Aslan, Şebnem Bozoklu gibi pek çok ünlü ismin oynadığı Hamlet’ten oyuncular da çok etkilenmiş belli ki. Bu arada… Hamlet’in Avrupa’nın dizilere adanmış en büyük festivali ‘Series Mania’nın Uluslararası Yarışma bölümüne seçilen 8 diziden biri olduğunu, festivalde Türkiye’yi temsil eden ilk dizi olarak büyük bir başarıya imza attığını da ekleyeyim.

Faytonların kaldırıldığı bir dönemde Kaan Müjdeci’nin kafasında şekillenmiş hikaye. Adaya gittiğinde, pandemi patlamış, orada mahsur kalınca da kolları sıvamış hemen. Merak edilen diğer şey… Dizilerin dinamiği merak üzerine kuruludur ya... Sonu bilenen bir metin, risk değil miydi onun için? Kaan Müjdeci, şöyle diyor: “Hamlet, doğruyu, var olmayı, insanın karanlık yönlerini sorgular. 4-5 ayrı çeviriden okudum Hamlet’i ben.

Her seferinde farklı şeyler yakaladım. Hamlet’in ölümsüzlüğü de tam bu nedenle! Sonunu bilmemizin hiçbir anlamı yok yani. Herkesin yorumu ayrıdır, isteyen istediğini alır.” Müjdeci, mecrayı hiç düşünmeden çekim yaptığını söyledi ve ekledi: “Mecrayı düşünmek işi zedeler. Tersine hep büyük resimler, geniş açılar kullandım. Çok özgür takıldım yani.” Atların itlaf edildiği dizinin ilk sahneleri ortada zaten. Çekimler müthiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 88 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 148 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 144 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 169 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar