Aşı olmayana tek çare kısıtlama!

COVID hasta sayısı hızla yükseliyor. Yeniden kapanma ihtimali gündemde. Ve durum böyleyken Türkiye’de halihazırda 22.2 milyon kişi aşı sırası geldiği halde aşı olmamış görünüyor....

COVID hasta sayısı hızla yükseliyor. Yeniden kapanma ihtimali gündemde. Ve durum böyleyken Türkiye’de halihazırda 22.2 milyon kişi aşı sırası geldiği halde aşı olmamış görünüyor. Eylül-ekimde yeniden kapanmamak için tek çare aşıyken, insanların aşı olmamak için öne sürdüğü gerekçeler gerçekten akıl alır gibi değil. O yüzden geriye tek çare kalıyor: Aşı olanlara pozitif ayrımcılık! Aşı olmayana kısıtlama! Tüm dünya bunu konuşuyor çünkü uzmanlara göre bundan başka yol yok!

Türkiye’de de karar şu anda Hükümet’in masasında. Ama bazı iller kendi uygulamalarını başlattı bile. Mesela Diyarbakır’da yetkililer, aşı olmayanların düğünlere alınmaması yönünde tavsiye kararı verdi. Şanlıurfa’da aşı olanlara teşvik hediyeleri dağıtılıyormuş. Trabzon’da turistik tesislerde aşılılara indirim yapılıyormuş. Bence şahane uygulamalar bunlar. Bu pilot uygulamalarla olayın faydasını test edebilir, olanı biteni görebilir ve kamuoyu ile sonuçları paylaşabilirler.

İşin en önemli kısmı ise yeme içme ve eğlence sektörü. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte sektörde yeniden panik başladı. Çok da haklılar. TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) “Restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlere girenlere 2 doz aşı zorunluluğu getirilsin” önerisini yaşama geçirmeye çalışıyor.

Yüzde yüz destekliyorum. Bu sektörlerin bir daha aynı şeyi yaşayıp ayakta kalma şansı yok. Çökerler. Peki biz yaşayabilir miyiz? Biz de çökeriz! Kendi adıma söylüyorum, en basitinden bir kafede oturma özgürlüğüm, aşı olmayanlar yüzünden ortadan kalksın istemiyorum. Etrafımdaki kimsenin de psikolojik olarak üçüncü bir kapanmaya mecali kalmadı.

O yüzden aşıya pozitif ayrımcılık şart! AVM’lere nasıl HES koduyla giriliyorsa, öyle bir sistem hayata geçirilmeli. Birilerinin kişisel tavrı aşı olmamak diye... Ben normal hayatıma son vereceğim, öyle mi? Siz gerçekten buna saygı duymamı mı bekliyorsunuz?

Peki aşı karşıtlarının argümanları ne? Genel olarak biliyoruz ama geçen gün sosyal medya hesabımda “aşı olanlara pozitif ayrımcılığı destekliyorum” dediğimde, suratıma suratıma (bi nevi öyle) söylenenler ilginçti. İşte o mesajlardan bazıları:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 86 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 148 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 142 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 167 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar