2020'de olan biten

Koronavirüs bütün bir yılımızı yuttu, sildi geçti. Geriye hatırlanacak neredeyse hiçbir şey bırakmadı. Geçen gün hafızamı yokladım, hiç mi iyi bir şey olmadı bu yıl diye? Yok...

Koronavirüs bütün bir yılımızı yuttu, sildi geçti. Geriye hatırlanacak neredeyse hiçbir şey bırakmadı. Geçen gün hafızamı yokladım, hiç mi iyi bir şey olmadı bu yıl diye? Yok bulamadım! Ama geçen gün dergi karıştırırken farkettim; normalleşme ve delirme arasında ufak tefek de olsa bir şeyler yaşanmış dünyada. Pandemiden başka neler olmuş, buyrun hatırlayalım:

Hatırlar mısınız…. Oyuncu Uraz Kaygılaroğlu, kızına masal anlatırken sonunu revize ettiğini yazmıştı sosyal medya hesabında. Şöyle diyordu o paylaşımında: “Kızı yatırırken ‘Uyuyan Güzel’i anlatıyordum... Finalde prensle evlenmek için birbirlerine zaman tanımışlar, yemeğe filan gitmişler, prens iyi davranıyor mu diye biraz beklemek istemiş Uyuyan Güzel diye revize ettim…” Güçlü, akıllı, kendi ayakları üzerinde duran bir kız çocuğu yetiştirmek isteyen her babanın yapması gerekeni yapmıştı.

Çok etkilenmiştim. Uraz Kaygılaroğlu, bilerek olmasa da şahane bir değişimin fitilini ateşledi... Öğrendim ki; Odeabank ve Can Yayınları, ‘eşit masallar’ projesiyle cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıran kitaplar çıkarmış. Bu kitaplarda çocukluğumuzun masalları; kız çocuklarına daha doğru mesajlar vererek yeniden kurgulanmış.

Hem de psikolog gözetiminde. ‘Kırmızı Başlıklı Kız’, ‘Rapunzel’ ve ‘Sindrella’ artık daha güçlü, daha akıllı ve daha doğru rol modeller olmuş; kızlar artık beyaz atlı prensini beklemekten vazgeçmiş. Doğru sorular soran, bilgi ve yaratıcılığa önem veren genç kızlar olmuşlar. Fikre bayıldım, şahane bir iş bence. Güçlü kızlar yetiştirmek isteyen her anne baba kızlarına bu kitapları okutmalı.

***

Evde oturduğumuz şu günlerde diziler en büyük kurtarıcımız. Kaçırmadan izliyoruz, her sahneye dikkat kesiliyoruz. O yüzden dizilerde bazı mesajları vermek için de, toplumsal farkındalık yaratmak için de en doğru zaman. Mesela ‘Alev Alev’ dizisi... Son bölümünde kadına yönelik şiddetle mücadele mesajı çok etkileyiciydi. Demet Evgar’ın oynadığı karakter; şöyle diyordu: “Bir kerecik olsun inanılan olmak istiyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 86 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 148 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 142 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 167 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar