Ekonomik Kurtuluş Savaşı

Geçtiğimiz hafta 1 doların 13 TL’yi görmesi, marketlerde bazı temel tüketim mallarının satışının bir iki adetle sınırlandırılması, sabah akşam gelen zamlarla halkın alım...

Geçtiğimiz hafta 1 doların 13 TL’yi görmesi, marketlerde bazı temel tüketim mallarının satışının bir iki adetle sınırlandırılması, sabah akşam gelen zamlarla halkın alım gücünün her gün daha da azalması üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan çareyi “Ekonomik Kurtuluş Savaşı” ilan etmekte buldu.

Bu topraklardaki ilk askeri ve siyasi kurtuluş savaşı gibi ilk ekonomik kurtuluş savaşı da Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazanıldı. Türkiye’nin askeri ve siyasi kurtuluşu gibi ekonomik kurtuluşu da büyük fedakârlıklarla mümkün oldu. Fakat fedakârlık tek taraflı değildi; halkla birlikte Atatürk,  dava arkadaşları ve milletvekilleri de fedakârlıkta bulunmuşlardı.

 ATATÜRK’ÜN YAŞADIĞI YOKLUK 

Birinci Dünya Savaşı, zaten borçlu ve dışa bağımlı durumdaki Osmanlı ekonomisini yerle bir etti. Üretim olabildiğince azaldı. Fiyatlar yükseldi, enflasyon arttı. İstanbul’da bile ekmek sıkıntısı baş gösterdi. Anadolu halkı ise açtı. 1919’da devlet, memur maaşlarını ödeyemez durumdaydı.

İşte bu koşullarda, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Atatürk ve beraberindekiler çok geçmeden para sıkıntısı çekmeye...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Atatürk’ün vizyonu” Laik Cumhuriyet 31 Ekim 2022 | 309 Okunma Türkiye’nin akıl çağı 24 Ekim 2022 | 191 Okunma Nutuk 95 yaşında 17 Ekim 2022 | 248 Okunma 100. yılında Mudanya Ateşkes Antlaşması “Atatürk, Emperyalizmi Çaresiz Bıraktı” 10 Ekim 2022 | 209 Okunma Abdülhamit’ten Vahdettin’e “Geçmişi Yeniden İnşa Etmek” 03 Ekim 2022 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar