Fenerbahçe şampiyon oldu hadi dağılın…

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konu Türk Sporunun ahvali. Siyasi gündem pek fırsat vermedi. Pek de vereceğe benzemiyor. O nedenle siyasi gündeme bir tarafa bırakarak yazmaya karar verdim. İsterseniz Fenerbahçe’nin Euro Lig de Basketbol...

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konu Türk Sporunun ahvali. Siyasi gündem pek fırsat vermedi. Pek de vereceğe benzemiyor. O nedenle siyasi gündeme bir tarafa bırakarak yazmaya karar verdim. İsterseniz Fenerbahçe’nin Euro Lig de Basketbol şampiyonu olmasından bahsedelim. Size göre Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu bir Türk takımının şampiyonluğu olarak görebilir miyiz?

Kızmayın ama, bana göre basketbolda bir Türk takımı şampiyon olmadı. Yani ilk beşi Türklerden oluşan hadi ilk beşini bırakın ilk beşten birisi Türk basketbolcu muydu? Son şampiyonluk maçında bir Türk basketbolcu ne kadar süre aldı. Bir Türk basketbolcu, bu iki maçta kaç sayı attı?

Cevap elbette hiç. İlk beşte oynayan bir Türk bile yoktu. O zaman nasıl bir Türk takımı şampiyon oldu diyebiliriz?  İşte final maçında oynayan Fenerbahçe’nin kadrosu ve atılan basketler. Ali Muhammed (8), Bogdanovic (17), Kalinic (17), Udoh (10), Vesely (8), Nunnally (2), Sloukas (3), Datome (11), Antic (4), Melih Mahmutoğlu, Ahmet Düverioğlu, Bennett. Bu tabloya göre bir  Türk basketbolcu bir tane  bile basket  atamamış.

Bazı cümleleri duyar gibiyim. Yav kardeşim bütün dünyada yabancı basketbolcular oynuyor. Her takımda yabancılar var. Elbette var. Kimse itiraz etmiyor. Ama bu takımların en az yarısında oynayan oyuncular aynı ülkeden. Olympiakos, Real Madrid basketbolda şampiyon olan takımlar. Bu takımlarda en az yarısı Yunan ve İspanyol.

 Elbette basketbol küresel bir oyun. Fenerbahçe’nin bu şampiyonluğu tüm dünyaya ülkemizin reklamını yapmıştır. 213 ülkede canlı yayın yapılmıştır. Türkiye’nin reklamına büyük katkı vermiştir. Bu başarı turizmi, ekonomiyi elbette olumlu etkileyecektir. Ama bu başarıya bağlı kazanımlar bazı gerçeklerin üstünü örtmemelidir. Kabul edelim finallerde Türk basketbolcuların katkısı yoktur.  Fenerbahçe’nin hocası Obradoviç de yabancı bir hoca. Hocası da oyuncuları da yabancı olan bir takım şampiyon oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran Elçisi tiyatro eleştirilerine ne diyor? 18 Nisan 2024 | 602 Okunma Sultanahmet’te gazeteciler için nöbette neler oldu? 16 Nisan 2024 | 152 Okunma Kılıçdaroğlu doğru söylüyor 14 Nisan 2024 | 752 Okunma Hamas terör örgütü diyen CHP değil mi? 09 Nisan 2024 | 206 Okunma Yeniden Refah Partisi kaybettirdi…! 07 Nisan 2024 | 666 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar