Erdoğan, Osmanlı’yı Ankara’ya taşıdı...

Ankara deyince soğuk ve itici bir şehir akla gelir. Bürokrasinin soğuk yüzünü en iyi bu şehirde görürsünüz. Tek tip binalar, uzun koridorlar, kanunlar, yönetmelikler vs. Cumhuriyetin büyüttüğü bir şehir...

Ankara deyince soğuk ve itici bir şehir akla gelir. Bürokrasinin soğuk yüzünü en iyi bu şehirde görürsünüz. Tek tip binalar, uzun koridorlar, kanunlar, yönetmelikler vs. Cumhuriyetin büyüttüğü bir şehir Ankara. Bir bozkır şehri olan Ankara şimdi ülkemizin en büyük ikinci şehri. Sadece soğuk bir şehir olarak değil aynı zamanda Ankara mabetsiz şehir olarak da bilinir. 

Oysa Ankara’yla ilgili bu iki algı da yanlıştır. Bir kere Ankara nevzuhur bir şehir değildir. Sadece Cumhuriyetle ortaya çıkmış değildir. Başkent olması elbette bu kenti büyütmüştür. Ancak Ankara’yı sadece Cumhuriyetle tanımlamak yetmez.

Bu kent bir kere Ahilik Cumhuriyetini kurmuştur. Bu devlet adaletle hükmetmiştir. Ahilik Devleti esnaflar arasında hak hukuk düzenlemesi yapardı. Adalet ve refah vardı. Bu kentte İstanbul’un fetih edileceğini söyleyen Hacı  Bayram-ı Veli yaşamıştır. Büyük mutasavvıflar, alimler bu kentte yaşamıştır. Örneğin Yunus Emre’nin Hocası Tapduk Emre Ankara’nın Nallıhan İlçesinde yaşamıştır. 

Ankara Hamamönü mevkiinde onlarca mescio ve camii vardır. Bu bölgede Osmanlı’dan bile eski camiler vardır. Kale içerisinde Selahattin Cami bile vardır. Yine Ankara Çamlıdere Sınırları içerisinde Ali Semerkandi Hazretleri ikamet etmiştir. Bu zat ülkemizin manevi mimarlarından birisidir. Yine Mehmet Akif’in ve Taceddin Sultan’ın kentidir. Yine Cumhuriyetimizi kuran değerli devlet adamları da bu şehrimizde yaşamıştır.

Sadece Cumhuriyet döneminde değil Osmanlı döneminde Ankara’ya büyük camiler yapılmamıştır. Osmanlı döneminde yapılan bir tek Altındağ ilçesinde Cenap Ahmet Paşa Cami vardır. Mimar Sinan tarafından yapılmış bir eserdir. Öte yandan genç Türkiye Cumhuriyeti ’de Ankara’ya yeni ve büyük camiler kazandırmamıştır. Özellikle Çankaya İlçesi sınırları içerisinde yeterince camii yoktu. Rahmetli Özal Kocatepe Camii kazandırana dek büyük bir cami inşa edilmedi.  O nedenle Ankara’ya bir dönem mabedsiz şehir denildi. Kabul etmek gerekir ki milli şef döneminde dini değerlere gereken ihtimam gösterilmemiştir.

Geçenlerde Ulus İtfaiye Meydanından geçiyordum. Birden bire karşıma İtfaiye Meydanı Camii çıktı. Dedim ki bu cami Süleymaniye’ye, Fatih Camii’ne benziyor. Gerçekten mimari tarzı tam bir Osmanlı eserini andırıyor. Eğer kitabesini okumazsanız Osmanlı Sultanları tarafından yapılmış camii sanırsınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran Elçisi tiyatro eleştirilerine ne diyor? 18 Nisan 2024 | 604 Okunma Sultanahmet’te gazeteciler için nöbette neler oldu? 16 Nisan 2024 | 152 Okunma Kılıçdaroğlu doğru söylüyor 14 Nisan 2024 | 752 Okunma Hamas terör örgütü diyen CHP değil mi? 09 Nisan 2024 | 206 Okunma Yeniden Refah Partisi kaybettirdi…! 07 Nisan 2024 | 666 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar