Tacettin Dergâhı, Akif ve Altındağ

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu gün alelade geçiştirilemez. Sıradan bir kutlama ya da anma töreni olamaz. İstiklal Marşı bu milletin ruh kökünü...

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu gün alelade geçiştirilemez. Sıradan bir kutlama ya da anma töreni olamaz. İstiklal Marşı bu milletin ruh kökünü anlatan bir destandır. Selçuklu’dan başlayarak günümüze kadar uzanan hak batıl mücadelesinin özetidir. Bu marş kurucu bir marştır. Bu marşta İslam Medeniyeti, Türk medeniyeti, geleneklerimiz, cumhuriyet vardır. 

Bu şiir 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından resmi marş olarak kabul edilmiştir. Bu marşın hikâyesini hepimiz biliyoruz. 1921 yılında devrin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından İstiklal Marşı yarışması açılır. Bu yarışmaya gönderilen eserler beğenilmez. Milli Eğitim Bakanı Mehmet Akif Ersoy’dan milli marşımızı yazmasını ister.

Mehmet Akif Ersoy ise 500 TL ödül olması nedeniyle şiiri yazamayacağını belirtir. Parayla şiir ya da marş yazmamız söz konusu olmaz der. İstiklal Marşı’nı yazar ve ödülü kazanır. Ancak paltosu olmayan Akif kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan “Darülmesai”ye bağışlar.

Bu vesileyle Tacettin Dergâhı’ndan ve Hamamönü’nden bahsetmek istiyorum. Uzun yıllar Tacettin-i Veli hazretlerinin medfun olduğu Altındağ’ın Hamamönü bölgesi metruk bir halde bulundu. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı evin etrafında geçmişte içki alemleri yapılmış. Baliciler tiner kullananlar, sarhoşlar uzun yıllar burayı mesken tuttu. Ankara’nın en güzel bölgesi bakımsızlıktan adım atılamayacak bir haldeydi.

Zaman zaman Yazarlar Birliği burada Mehmet Akif Ersoy’u anma programları yapar geçmişimizi unutturmazdı. Şimdilerde bu bölge canlandı. Tarihi doku iyileştirildi. Hem devlet hem millet sahip çıkıyor. Peki, bu bölge nasıl bu hale geldi. Hakkını yemeyelim bu bölgenin imarı ve ihyası Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından yapıldı. İnsanların girmekten bile korktuğu bu bataklık haline gelmiş alanı Veysel Tiryaki gün yüzüne çıkardı. Veysel Tiryaki gerek Hamamönü’nde gerekse hamam arkasında çok büyük bir hizmet yaptı ve bu çökmüş bölgeyi ayağa kaldırdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hocalar, masonlar, localar Erdoğan gitsin diyor... 28 Mart 2024 | 2.177 Okunma Pazar akşamı haberlerde... “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum oldu...” 26 Mart 2024 | 1.186 Okunma Ankara umut tazeledi... 24 Mart 2024 | 416 Okunma Ankara il ne yapıyor? 21 Mart 2024 | 581 Okunma Yavaş fakirlik… Altınok umut… 19 Mart 2024 | 474 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar