350 milyar dolarlık kara elmas...

Ülke olarak enerjide dışa bağımlıyız. Maalesef kendi kaynaklarımız henüz yeterli değil. Bu gerçeği fark eden Enerji Bakanlığımız harekete geçti. Önce enerjinin anayasası kırmızı...

Ülke olarak enerjide dışa bağımlıyız. Maalesef kendi kaynaklarımız henüz yeterli değil. Bu gerçeği fark eden Enerji Bakanlığımız harekete geçti. Önce enerjinin anayasası kırmızı kitabı yayınladılar. Sonra da buna uygun projeler hayata geçiyor. Bu adımlar sessiz ve derinden atılıyor. Bakanlık reklam yerine iş yapıyor. Ara ara Enerji Bakanlığını yazıyorum. Milli üretim yapacaksak, yerli sanayi oluşturacaksak ilk yapılması gereken milli enerji üretimidir. Kendi enerjinizi üretmezseniz bağımsız olamazsınız. Kendi enerjimizi üretmek için kendi kaynaklarımıza yönelmemiz gerekir. Rüzgâr, güneş, kömür, su enerji kaynaklarımız arasında. Bu bağlamda, yıllardır yer altında yatan hatta üstü örtülen kömür madenlerimiz işlenmeye başlandı.  

Enerji Bakanımız Berat Albayrak Bey, yerli enerji üretimi için çok büyük bir çaba içerisinde. Zaman zaman Bakan Albayrak’ın hedef haline gelmesinde milli enerji politikaları geliyor. Bu yıl enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefi kapsamında da milat olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yerli linyit rezervlerinin ekonomiye kazandırılması için başlattığı çalışmalar çerçevesinde 2018’de “Kara elmas”ı gün yüzüne çıkarma işlemleri hızlanacak. Yerli kömürden elektrik üretmek için oluşturulacak yeni model ile hem vatandaşın ucuz elektrik tüketmesi hem de kömür madenciliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Doğalgazı, petrolü, elektriğin bir kısmını başka ülkelerden alıyoruz. Örneğin İran ya da Rus, gazı keserse biz ne yapacağız? Kendi milli enerjimizi üretemezsek nasıl bağımsız ve güçlü bir ülke olacağız. Bağımsızlığın yolu milli sanayi ve enerjiden geçer. Bugün Afrin operasyonu düzenliyoruz. Kendi İHA’mız ve SİHA’larımızla bilgi topluyoruz. Batılı dostlarımıza güvenseydik yarı yolda kalırdık. Onlar bize değil PKK’ya yardım ediyorlar. O nedenle enerjide ve silah sanayiinde bağımlı olmaktan kurtulmalıyız.

Kasım 2017’de Yerli Kömür Çalıştayı’nı toplayarak, ‘Akıllı Kömür Kullanımı Dönemi’ başlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yılki gündeminde üretimde 12. sırada yer alan Türkiye’yi kömür liginde daha üst sıralara çıkarmak yer alacak. Son dönemde yapılan arama ve sondaj faaliyetleri ile kömür rezervi 17.3 milyar ton olarak belirlenirken, bu miktarın ekonomiye kazandırılması ile 350 milyar dolarlık bir ekonomik kazanım sağlanması da öngörülüyor.

Ülke genelinde geniş çaplı arama çalışması var. Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası ile Eskişehir Alpu sahasında devam eden çalışmaların yalnızca Eskişehir ayağında 900-bin 100 MW arası kurulu güce sahip bir termik santral için de ihale süreci başlatıldı. Eskişehir’de yapılması planlanan santral kapsamında ise açılacak kömür madenlerinde 25 bin kişinin fiilen çalışması hedefleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran Elçisi tiyatro eleştirilerine ne diyor? 18 Nisan 2024 | 609 Okunma Sultanahmet’te gazeteciler için nöbette neler oldu? 16 Nisan 2024 | 152 Okunma Kılıçdaroğlu doğru söylüyor 14 Nisan 2024 | 752 Okunma Hamas terör örgütü diyen CHP değil mi? 09 Nisan 2024 | 206 Okunma Yeniden Refah Partisi kaybettirdi…! 07 Nisan 2024 | 667 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar