Kral TV gitti, müzik kanalları ne oldu?

MTV’nin yıldız dönemi, müzik kanalları için yok! Türkiye özelinde ise, bir devir kapandı Kral TV’yle. Kanal, “Sadece dijitaldeyim” dedi. Bir nevi üstü kapalı “Artık yokum” mesajıydı....

MTV’nin yıldız dönemi, müzik kanalları için yok! Türkiye özelinde ise, bir devir kapandı Kral TV’yle. Kanal, “Sadece dijitaldeyim” dedi. Bir nevi üstü kapalı “Artık yokum” mesajıydı. Müzik ve televizyon cephesini nasıl etkiledi? Peki müzik kanalları ne olur? 
Bize yaradı
Number One, 1994 yılından bu yana hem radyoda hem televizonda yayında. Numberone Türk FM ve TV’nin müzik direktörlüğü ile Numberone Türk FM Yayın Yönetmenliği görevini sürdüren yılların radyocusu Kadir Çetin’e sordum, “Kral TV’nin kapısını kapatması Number One’a yaramış. Daha çok reyting ve ilgi var” diyor. 2016 yılında yayın hayatına başlayan Milyon TV de, “Kral TV’nin dijitale geçmesiyle bizim izlenirlilik oranımız arttı” diyor. Kadrosuna Güven Erkin Erkal’ı kattılar, bir de Rock     FM’ den tanıdığımız Ozzy yine bu kanalda. 
Kral TV kalabilirdi
Müzik kanalının ülkemizde farklı bir işlevi var; özellikle esnafın dükkanında, lokantanın bir köşesinde, pastanede, kahvehanede, kebapçıda ve gece mekanlarının bir bölümünde sürekli dönen klipleriyle yaşar. İnternette ne kadar dönse de, sonuçta gözucuyla buralarda her daim varlığını hissettirir.  Peki Kral TV bu yolculuktan vazgeçmeye bilir miydi? Sektörden konuştaklarım bu konuda bazı önerilerin yapıldığını gösteriyor. Yani ‘Kapatmayın, işletmesini biz yapalım’ teklifi. Harcama kalemlerinin çok fazla olması ve iyi yönetilmemesi nedeniyle bu duruma geldiği de belirtiliyor. Bu arada bizde müzik kanallarının direnmesinin ne kadar zor olduğunun da altı çiziliyor. Reklam gelirleriyle yatırım ve harcamaların arasındaki uçurumun, kabul edilemez boyutlarda olduğu belirtiliyor. 
İngiltere örneği
Müzik lisansı bizde çok pahalı. İngiltere’de 15 bin pound civarında, yani 100 bin TL’nin biraz üzerind yaklaşık olarak. Bizde ise yaklaşık 80 bin pounde yani neredeyse 600 bin TL üzerinde... İngiltere’de TV sektörünün reklam geliri, 24 milyar dolar. Bizim     2-2.5 milyar dolar arasında olduğu söyleniyor. Bir de uydu fiyatları. 
Genel yayın yapan bir kanal ile tematik yayın yapan aynı parayı ödüyor. Tüm bunlar, Kral TV’nin bu hale düşmesinin bir başka nedeni olarak da gösteriliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Şarkı yazmak benim ağlama duvarım' 09 Ocak 2022 | 105 Okunma Ekran kendisiyle yüzleşiyor 06 Ocak 2022 | 180 Okunma HANGİ FİLMLERE RAĞBET VAR 05 Ocak 2022 | 169 Okunma NE DEDİYSEK... 04 Ocak 2022 | 202 Okunma Yılbaşı gecesi notları 03 Ocak 2022 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar