İktidar Twitter'da kazanılmıyor arkadaşlar!

ÖVÜNMEK gibi olmasın ama seçim nabzını iyi tutan gazetecilerden biriyimdir. Genellikle öngörülerim tutmuştur ve bunu da beni yakından tanıyan insanlar bilir. Tabii benim bu konuda başarılı olmamın bir değil...

ÖVÜNMEK gibi olmasın ama seçim nabzını iyi tutan gazetecilerden biriyimdir. Genellikle öngörülerim tutmuştur ve bunu da beni yakından tanıyan insanlar bilir. Tabii benim bu konuda başarılı olmamın bir değil, birkaç nedeni var. Birincisi, -ki kanımca en önemli olanıdır bu- deyim yerindeyse sokakta yaşayan gazetecilerdenim. Arabam yok. Genellikle yürümeyi ve toplu ulaşım araçlarını kullanmayı tercih ederim. Ve bu arada da kâh bir simitçiyle, kâh girdiğim manavdaki tezgâhtarla ya da lokantada garsonla sohbet edebilme imkânım vardır. Ya da metroda yanımda oturan amcayla, teyzeyle... Ha aciliyet olduğu vakitlerde taksiye de binerim ve zaten muhabbete bayılan taksicilerden de gündemi yoklamaya çalışırım...

İkincisi ise özellikle sıkı bir sendikacı ve politik olan rahmetli babamın dibinde büyümem ve çok küçük yaşlardan itibaren siyasete, diline, jargonuna hâkim olmamdır.

Ama şöyle söyleyeyim... Mesela bir önceki seçimde yani referandumda az çok tahmin edebilmiştim sokaktaki nabızdan hareketle seçimin sonucunu, ama bu defa ben de edemiyorum. Garip ama insanların kafası sanki çok karışık. Bu kafası karışık dediklerim, keskin bir biçimde belli bir siyasi partiye taraf olanlar değil elbette, ortada olanlar. Geçmiş seçimlerde değişik partilere oy vermiş, belli bir siyasi görüşe hâkim olmayanlar. Ki kabul edilmeli ki seçimin sonuçlarını da genellikle bu kitle belirliyor.

O nedenle mevcut anket çalışmalarının da çok sağlıklı sonuçlar verebildiğine inanmıyorum. Hele hele Twitter başta olmak üzere sosyal medya üzerinden yapılan yoklamaları hiç sağlıklı bulmuyorum. Bir görüşün ya da bir düşüncenin Twitter’da TT (Trend Topic) olması ya da bir siyasal partinin taraftarlarının başka bir siyasal partiye karşı milyonlarca tweet atması, 24 Haziran sonucuna dair bir işaret vermez.

Daha açık yazayım bu konuyu... Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşurken sarf ettiği, “Millet TAMAM derse, biz de gideriz” sözleri üzerine 2 milyondan fazla insanın Twitter’da TAMAM yazması ve dünya gündeminde saatlerce TT olması, Erdoğan ve iktidarının bittiği sonucuna götürmez. Ama ne yazık ki bunun böyle olduğunu sanan ve havalara girip  iktidar olduk diye coşanlar var.

Onlara naçizane tavsiyem şu: Twitter ya da diğer sosyal medya elbette ki gündemi yoklayabilmek için önemli bir araçtır, ancak şunu da atlamamak lazım: Seçim sonucunu esas belirleyen kitleler, o sosyal medyadan bihaber yaşıyor. Dolayısıyla Türkiye gündemini imkân bulursa sadece TV’deki ana haberlerden takip eden bu çoğunluğun seçimlerde ne yapacağını da tahmin edebilmek lazım.

Mesela gittiğim lokantada sohbet ettiğim garsonlar böyle insanlar. Soruyorum onlara sosyal medyayı ne kadar kullandıklarını ve yanıtlar genellikle şöyle oluyor: “Abla çalışmaktan bırak Twitter, Facebook filan takip etmeyi, televizyon izleyemiyoruz ki!”

Bilmem anlatabildim mi yazımın başlığını neden, “İktidar Twitter’da kazanılmıyor arkadaşlar!” olarak belirlediğimi. Ve acaba anlaması gerekenler anlayabildi mi ne demek istediğimi?

*********** 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın… 26 Nisan 2023 | 10.513 Okunma Depremzede seçmenle ilgili tuhaf bir durum var 18 Nisan 2023 | 539 Okunma İnce'nin cevaplamasını istediğim soru şu! 15 Nisan 2023 | 1.499 Okunma Seccade… 01 Nisan 2023 | 472 Okunma Akşener ne yapsaydı? 29 Mart 2023 | 1.014 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar