HDP'nin kapatılması kime yarar kime zarar?

Bugün bir anket yapılsa partinin oy oranının birkaç ay öncesinin üzerinde bir seyirde olduğu görülecektir

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemini içeren iddianamesini kabul etti.

İddianamenin oy birliğiyle kabul edilmesiyle, 15 Ekim 2012'de siyaset yaşamına başlayan HDP için kapatma davası süreci resmen başlamış oldu.

Tabii bu davanın değerlendirmesinde iki boyut var.

Birincisi -ki bana göre en önemli boyutudur- siyasi sonuçlarıdır.

İkincisi ise hukuki…

Dün yazıdan önce hukuki boyutunu değerlendirmesi için anayasa hukukunda etkin isimlerden biri olan Galatasaray Üniversitesi'nden Profesör Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’nu aradım.

Yüzbaşıoğlu’nun bu davayla ilgili yaklaşımını aynen aktarıyorum;

“Top Anayasa Mahkemesi’nde… AYM elindeki delillere göre odak haline geldiğini görürse 'kapatma' kararı verecek. Görmezse de muhtemelen; 'hazine yardımından yoksun kalma' kararı verebilir.

Bunun yaptırımları bellidir Anayasa’da. O delillerin takdiri Anayasa Mahkemesi üyelerinin işidir artık. Bu yüzden ben bir değerlendirme yapmayı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın… 26 Nisan 2023 | 10.515 Okunma Depremzede seçmenle ilgili tuhaf bir durum var 18 Nisan 2023 | 539 Okunma İnce'nin cevaplamasını istediğim soru şu! 15 Nisan 2023 | 1.499 Okunma Seccade… 01 Nisan 2023 | 472 Okunma Akşener ne yapsaydı? 29 Mart 2023 | 1.014 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar