İzmir ekonomisi canlanıyor

İzmir’de sanayici olmak şans mıdır yoksa şanssızlık mı? Bu soruyu iş dünyasına sorsanız çok farklı cevaplar alırsınız. Bana göre şanstır. Çünkü her ne kadar yeterince...

İzmir’de sanayici olmak şans mıdır yoksa şanssızlık mı? Bu soruyu iş dünyasına sorsanız çok farklı cevaplar alırsınız. Bana göre şanstır. Çünkü her ne kadar yeterince fırsata dönüştürülmüş olmasa da birçok avantaj sunar. Bünyesindeki 13 organize sanayi bölgesiyle farklı sanayilere ev sahipliği yapar. İhracat şehridir; yani ülkenin dışa açılan kapısıdır, uluslararası karakteri güçlüdür. Ucuzdur; ücret düzeyi ve yaşama maliyeti İstanbul’a göre çok daha düşüktür. İş gücü açısından şanslıdır; sanayiyi sürekli besleyen meslek okulları ve üniversiteleri sayesinde kalifiye iş gücü sıkıntısı çekilmez. Limanları, havalimanı ve bir kısmı halen devam eden hızlı tren ve otoyol projeleriyle lojistik kapasitesi yüksektir, enerji kaynakları açısından zengindir. Bu avantajlara rağmen bence İzmir Türkiye ekonomisinde yeterli ağırlığa sahip değildir. Milli gelirdeki payının mevcut yüzde 6’lardan çok daha yukarıda olması gerekir.

Teknoloji üssü

Bu yıl ikincisi yapılacak olan Ege Ekonomik Forumu ön hazırlıkları için perşembe günü İzmir’deydim. Forumun bölge ortağı olan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam ve vakıf yöneticileriyle bir araya geldik. Ekim ayında yapılması planlanan Forum’u konuştuk. Ege İhracatçı Birlikleri başkanlık görevini yeni devralan sanayici Jak Eskinazi’yi de ziyaret ettik. Sohbetlerin konusu Ege ekonomisiydi. Son dönemde bölgede artan hareketlenme dikkat çekiyor. Teknoloji üssü oluşturulmasından tarımsal organize sanayi bölgesi oluşturulmasına kadar üzerinde çalışılan çok sayıda proje var.

İzmir’de Orjin Grubu Yönetim Kurulu eş başkanları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’la da görüştük. Neredeyse İzmirli olmuşlar; bir ayakları sürekli İzmir’de. Halen inşaatına devam ettikleri İstinye Park İzmir projesi değer olarak Socar’ın yatırımından sonra şehirdeki en büyük yatırım. Toplam 2 milyar liralık yatırımla, alışverişte yüksek bir hacim yakalanması hedefleniyor. Ama bunun da ötesinde binlerce kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam yaratılacak, Maliye’ye ise vergi geliri. Böyle büyük projeler yapılırken hemen akla, yaratacağı trafik yükü gelir. Bu soruyu sorduğum Zafer Kurşun, projenin trafik sorununa yol açmaması için “dal-çık tünelli köprülü kavşaklar” gibi yapacakları düzenlemeleri anlattı. “Bu sayede araçlar hiçbir trafik ışığına ihtiyaç olmadan İstinye Park’a girip çıkabilecekler, bölgede halihazırda yaşanan trafik sıkışıklığı ise önümüzdeki 50 yıl için çözümlenmiş olacak” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Futbolcuları kim dolandırdı? 28 Kasım 2023 | 228 Okunma Daha güçlü Avrupa ve daha güçlü euro 14 Kasım 2023 | 63 Okunma Hava kirliliğine karşı ultra düşük emisyon 20 Aralık 2022 | 133 Okunma Davos acaba balon mu? 24 Mayıs 2022 | 202 Okunma Sürdürülebilir tarım ve teknoloji 17 Mayıs 2022 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar