Yoksa’nın anlamı

TSK’nın sınır güvenliğini sağlamak için başlattığı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ile birlikte yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtı sürüyor. Cerablus...

TSK’nın sınır güvenliğini sağlamak için başlattığı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ile birlikte yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtı sürüyor.

Cerablus merkezinde hızlı bir biçimde kontrolü sağlayan TSK ve ÖSO unsurlarının asıl işinin bu aşamadan sonra başlayacağı biliniyordu.

Harekâtın başında, “sınır güvenliğinin” sağlanabilmesi için Cerablus’un merkezde olduğu bir çemberin güvenlik altına alınarak teröristlerden arındırılması, IŞİD’in sınırdan uzağa itilmesi, PYD/YPG’nin de Fırat’ın doğusuna çekilmesi planlanmıştı.

Harekâtın ilerleyen günlerinde operasyonun çapı herkes için temel soru haline geldi.

Çekilme hemen olmayacak

Türkiye’yi harekete geçiren sorunların başında PYD/YPG’nin tüm uyarılara rağmen Fırat’ın batısına geçerek Cerablus ve El Bab’ı hedef alma, Suriye’nin kuzeyinde Kürt koridoru oluşturma niyeti yer alıyor.

Ankara, bunun sadece Cerablus’un merkezini alarak engelleneyemeyeceğinin farkında.

Suriye’den çekildikten sonra YPG ve IŞİD’in, ÖSO’nun kontrol altına aldığı bölgelere saldırabileceği de düşünülüyor.

Güvenliğin kalıcı olarak sağlanabilmesi için özellikle YPG’nin önceden belirlenen sınırlara çekilmesi ve ABD’nin Türkiye’ye söz verdiği gibi Menbiç’ten çıkması elzem olarak görülüyor.

Sık sık karşı karşı gelinmesinin sebebi de YPG’nin uyarılara aldırmayarak Fırat’ın batısında ve Menbiç’te farklı isimlerle kalma çabası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar