YAŞ’tan sonra TSK

Olağanüstü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı dün jet hızıyla tamamlandı.Esasen YAŞ toplantısı, YAŞ’tan önce sona ermişti.YAŞ’tan bir gece önce OHAL çerçevesinde...

Olağanüstü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı dün jet hızıyla tamamlandı.
Esasen YAŞ toplantısı, YAŞ’tan önce sona ermişti.
YAŞ’tan bir gece önce OHAL çerçevesinde yayımlanan ikinci kanun hükmünde kararname ile en çok merak edilen sorunun yanıtı verilmiş oldu.

TSK’dan toplam bin 684 rütbeli personel, paralel devlet yapılanmasıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle ihraç edildi.
Generallerin yüzde 41’inin ordudan atıldığı bir TSK tablosu ile karşı karşıyayız.
Dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan YAŞ’ta alınan diğer kararlar da darbe girişiminin odağında yer alan Genelkurmay Başkanlığı’nın bu çalkantılı süreçteki şemasını ortaya çıkardı.
Org. Akar’ın durumu
Ankara’da yanıtı aranan temel sorulardan biri darbe girişimi sırasında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere mevcut komuta kademesinin geleceği ve bu isimlerin istifa yolunu seçip seçmeyeceğiydi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, darbe girişiminin hemen sonrasında “gereğini yapmaya hazır olduğunu” söylediği açıklandı. Ancak hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, hem hükümetin darbe girişiminden hemen sonraki düşünceleri çalkantılı dönemin mevcut isimlerle atlatılması gerektiği yönündeydi.
Erdoğan, 15 Temmuz’dan hemen sonra, “Dere geçerken at değiştirilmez” diyerek, Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili kısa vadede bir tasarrufun söz konusu olmayacağı mesajını açıkça verdi.
TSK’da büyük paralel temizliğin yapıldığı kanun hükmünde kararnamenin ardından aynı soru dün yine Ankara kulislerinin gündemindeydi.
Bunu doğal karşılamak lazım. Zira, TSK’daki general-amirallerin neredeyse yarısının ihraç, kuvvet komutanlıklarından yüzlerce rütbelinin tasfiye edildiği bir tablo var.
Nitekim dün YAŞ toplantısının tamamlanmasından sonra, akşam saatlerinde Akar ve kuvvet komutanlarının toplantıda istifalarını sundukları yolundaki iddialar kamuoyuna yansıdı.
Buna karşın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın komuta kademesine ilişkin olarak yaptığı açıklamanın ardından Akar ve mevcut kuvvet komutanlarının beklendiği gibi görevlerinde kaldıkları duyuruldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar