Yasal zırh tartışmasında son durum

Güney-doğu’da Silopi, Sur ve Cizre merkezli olarak başlayan, kritik başka ilçelerde süreceği anlaşılan iç güvenlik operasyonlarına ilişkin tartışmalar çok yönlü olarak...

Güney-doğu’da Silopi, Sur ve Cizre merkezli olarak başlayan, kritik başka ilçelerde süreceği anlaşılan iç güvenlik operasyonlarına ilişkin tartışmalar çok yönlü olarak sürüyor.

Çapı ve sahadaki organizasyon biçimi açısından cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir operasyona tanık olduk, oluyoruz.
Bu çerçevede son dönemde gündemde olan ve “askere yasal zırh” olarak özetlenen bir konu üzerinden de tartışma yürüyor.
Son birkaç gündür Kürt meselesi ve terörle mücadeleye kafa yoran kalemlerin köşe yazılarına negatif yanıyla konu olan bir meseleden söz ediyoruz.
Çünkü Türkiye’nin bir beyaz Toros hafızası var. 90’lar deneyimi var. Kendini kanunların üzerinde sayan yapıların, konjonktürden yararlanarak açtığı derin yaralar hala sarılabilmiş değil.
Sözünü ettiğim köşe yazılarında bunlar hatırlatılıyor. Konu; demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kırılan bir vesayetin hortlatılması riski üzerinden ele alınıyor.
Ben, meselenin operasyonal ve teknik boyutu üzerinden, askerin meramının ne olduğu, hükümetin ne yapmak istediği konusunda güvenilir kaynaklardan edindiğim son bilgileri madde madde paylaşmak istiyorum.
- Asker, meselenin “terör zırhı, yasal zırh” gibi bir tanımlama üzerinden tartışılmasından rahatsız. Anayasa, ilgili yasalar ve iç hizmet yasasına bağlı olarak hareket eden, verilen görevi yerine getiren Türk Silahlı Kuvvetleri, (TSK) suç işleme özgürlüğü gibi bir algı yaratmaya dönük tanımlamalardan büyük rahatsızlık duyuyor.
- Asker; polisin ve jandarmayla koordineli bir mücadeleyle sonuç alınabileceğinin anlaşılması üzerine sahaya çağırıldı. Ancak, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun kapsamının bu çapta bir mücadeleye cevaz veren bir kanun olmadığı belirtiliyor. Kanunun sahada mücadele eden askerin karşılaştığı, karşılayacağı, yüz yüze kalacağı sorunları çözemeyeceği savunuluyor. 5442 sayılı kanun; toplumsal olaylara, asayiş olaylarına müdahalenin çerçevesini belirliyor. Ancak asker teröristle mücadele ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar