Türkiye, ‘somut öteki’ olurken

Atatürk Havalima-nı’na düzenlenen terör saldırısından hemen sonra dünyanın önde gelen yayın kuruluşları Türkiye’ye odaklandı. Son dakika gelişmeleri aktarılırken, yabancı yayın...

Atatürk Havalima-nı’na düzenlenen terör saldırısından hemen sonra dünyanın önde gelen yayın kuruluşları Türkiye’ye odaklandı.

Son dakika gelişmeleri aktarılırken, yabancı yayın kuruluşlarındaki uzman gazetecilere ve bölge uzmanlarına yöneltilen iki soru öne çıktı:

1- IŞİD, halkı Müslüman olan bir ülkeyi niye hedef olarak seçiyor?

2- Türkiye’ye yönelik eylemlerin bu kadar yoğunlaşmasının sebebi ne?

IŞİD, Türkiye’de bugüne kadar yedi büyük saldırı düzenledi. Yedi saldırıdan dördü Ankara ve İstanbul’da gerçekleşti.

Örgüt, Türkiye stratejisini güncellerken, saldırıların dozunu artırıyor, yöntemlerini çeşitlendiriyor.

Konuya kafa yoran düşünce kuruluşlarından SETA’nın (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı), kısa bir süre önce yayımlanan, “Sınırdaki Düşman: Türkiye’nin DAİŞ İle Mücadelesi” konulu raporundan genel manzarayı ve alınması gereken önlemleri içeren şu saptamaları paylaşmak istiyorum:

Artık somut öteki

- DAİŞ’in yazılı metinlerinde ilk zamanlarda Türkiye’nin, “soyut” ya da, “muğlak” öteki olarak tasvirine yönelik söylemler hakimken, zamanla Türkiye’nin düşman ilan edilip, doğrudan hedef alınarak, “somut öteki-somut düşman” olarak konumlandırıldığı bir değişim söz konusu. Ayrıca DAİŞ’in yazılı medyasında hakim olan söylem, bu anlamda sadece Türkiye ve Türkiye’deki farklı grupları hedef almakla kalmamakta, aynı zamanda ülkede DAİŞ’e müzahir grupları yabancı savaşçı olarak Suriye’ye çekmeyi ve onları Türkiye’de terör saldırıları yapmaları yönünde harekete geçirmeyi amaçlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar