Teklifin anlamı ve sonuçları

Ak Parti ile MHP arasında bir süredir devam eden, başkanlık sisteminin “Cumhur-başkanlığı” kavramı üzerinden kurgulandığı anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde artık sona...

Ak Parti ile MHP arasında bir süredir devam eden, başkanlık sisteminin “Cumhur-başkanlığı” kavramı üzerinden kurgulandığı anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde artık sona gelindi.


Teklifin, Ak Parti grubunun tamamının imzasıyla Meclis’e sevk edilmesi, ocak ayında da görüşülmesi bekleniyor.
Referandum için zorunlu 330 vekilin desteğini tek başına sağlama olanağı bulunmayan Ak Parti için tarihi bir süreç yaşanacak.
Ak Parti, 14 yıllık tek başına iktidarın ardından, sistemi değiştiren parti olarak yoluna devam etmeyi amaçlıyor.
Çok eleştirilen MHP ve lideri Devlet Bahçeli açısından da siyaseten başarılı bir süreç yaşandı.
MHP, 40 vekille parlamentodaki 4. parti olmasına rağmen “oyun kurucu” işlevi gördü.
MHP, hem de OHAL süreci yaşanmasına rağmen en etkili parti konumuna geldi.
İktidar partisiyle eşit koşullarda anayasa müzakere sürecini yürüttü ve anketlere göre bu durum MHP’ye olumlu yansımış durumda.
Yeni sistem
Yeni sistemin detayları teklifin açıklanmasıyla öğrenilebilecek.
Ancak 20 maddeden oluşması beklenen teklifte, başbakanlık sisteminin artık tarih olacağını, cumhurbaşkanının kabineyi oluşturup yürütmenin başı olarak görev yapacağını, bakanların bir bölümünü dışarıdan atayabileceğini, kararname çıkartıp, bütçeyi hazırlayacağını biliyoruz.
Tarafsız cumhurbaşkanı sisteminin yerine partili cumhurbaşkanının görev yapacağını, cumhurbaşkanının sorumsuzluğu sistemi yerine, eylemleri nedeniyle Meclis tarafından Yüce Divan’a sevk edilebileceği bir sistemin öngörüldüğünü de.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar