Tankları durduranlar ve Erdoğan’ın söylemi

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle başlayan organizasyonlar sürüyor.Dün AK Parti Genel Merkezi’nde, 15 Temmuz Milli İradenin Zaferi Araştırma Raporu’nun tanıtım toplantısı vardı.Etkinlik...

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle başlayan organizasyonlar sürüyor.
Dün AK Parti Genel Merkezi’nde, 15 Temmuz Milli İradenin Zaferi Araştırma Raporu’nun tanıtım toplantısı vardı.
Etkinlik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir yaptığı en sert, en köşeli konuşmaya sahne oldu. 
Öncelikle, AK Parti’nin sosyal politikalardan sorumlu genel başkan yardımcısı Öznur Çalık koordinasyonunda hazırlanan, 15 Temmuz şehit ve gazilerini çok boyutlu olarak inceleyen rapora değinmek gerekiyor.
Her vatandaşa gönderilmeli
Şehit ve gazilerimizi doğum yeri, yaşları, meslekleri, eğitimleri, sosyo-ekonomik durumları ve 15 Temmuz gecesi tankların önüne dikilme motivasyonlarına kadar detaylı bir biçimde inceleyen araştırmanın Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlara ulaştırılması gerekiyor.
Bu da yetmez; şehit ve gazilerin vücutlarının nerelerinden darbe alarak hayatını kaybettiği ve yaralandığına ilişkin detaylı bilgiler içeren raporun Avrupa’ya, Amerika’ya, darbe girişimine darbe diyemeyen her yere de gönderilmesi şart.
Şehitlerin doğum yerleri 76 ili kapsıyor. Bu neredeyse bütün Türkiye demek.
15 yaşında da şehit var, 63 yaşında da. 9 yaşında da gazi var 83 yaşında da.
Şehitlerin yüzde 30,1’i lisans ve üstü eğitim almış, gazilerin yüzde 25’i.
Kurşunla vurulma sonucu şehit olanların oranı yüzde 47,5, uçakların bombalanması sonucu yüzde 21, tankların ezmesi sonucu ise yüzde 9.
Araştırmayı inceleyenler binlerce detayı öğrenebilir; sırtından kurşunlanarak şehit ya da gazi olanların sayısı da bunlara dahil.
Erdoğan’ın gözyaşları
“Sizi sokağa çıkma konusunda etkileyen faktör nedir?” sorusuna verilen yanıt ise net. Yüzde 98 gibi bir oranla “Cumhurbaşkanı’nın çağrısı çok etkili oldu” yanıtı verilmiş. Zaten geri kalanı da “etkili oldu” demiş.
Dün, bu veriler, AK Parti’de dev ekranlara yansıdı.
şehit aileleri ve gazilerle yapılan söyleşiler ile o gecenin can yakan görüntülerine eşlik eden haykırışlar, isyan çığlıkları ve nihayet Erdoğan’a bağlılığını ifade edenlerin naifliğini yansıtan görüntüler sırasında ise gözyaşlarını tutamayanların arasında Erdoğan da vardı.
Cumhurbaşkanı kürsüye bu duygu selinin içinden, gözyaşlarını kurulayarak geldi. Ancak bir iki cümlelik giriş bölümünün ardından 15 Temmuz’la oynanmak istenen oyunu ve bu oyuna hizmet ettiğine inandığı aktörleri kıyasıya eleştirdiği bir konuşma yaptı.
Konuşmasının neredeyse tamamını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşüne ayırdı.
Şu ifadeleri dikkati çekti:
Kılıçdaroğlu mesajları sürecek
“’Sokaksa sokak’ diyerek kendi aklınca milleti ve devleti tehdit eden bu kişi böyle bir yanlışlığa sapması halinde asıl kendisinin sokağa çıkamaz hale geleceğini iyi bilmelidir. Açık konuşuyorum, böyle bir yola mı tevessül edeceksin, sokağa çıkamaz hale gelirsin. Korkaklardan, ödleklerden bir şey olmaz. Sokakta aranan adaletin adı intikamdır. Onun sonu da vandallıktır... Ortada terörist sevicilikten, iftiradan, fitne çıkarma gayretinden, sinsi niyetlerden başka bir şey yok. Bir de çıkmışlar, utanmadan yaptıkları yürüyüşü 15 Temmuz kıyamı ile mukayese etmeye kalkıyorlar, yazıklar olsun size... Ülkemize saldıran herkes CHP’nin yanında yer alıyorsa bunu düşünmek gerekmez mi? Siz kimin ekmeğini yiyerek kime kılıç sallıyorsunuz diye sormazlar mı?”
Belli ki Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşü konusunda sert söylemini sürdürecek. Bu yürüyüş üzerinden oluşan atmosferin, muhalefet hanesine artı yazılmasını hiçbir koşulda istemiyor. Bu nedenle tansiyonu düşürmeyecek, aksine adalet yürüyüşü üzerinden CHP liderine yüklendikçe yüklenecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar