‘Suç işleyen kendisini sınır dışında bulur’

Ankara Demetev-ler’de Suriyelilerle yaşanan gerilim, farklı kentlerden gelen Suriyelilerin kriminal olaylara karıştıkları haberleri üzerine sosyal medyada başlatılan “Suriyeliler evlerine dönsün” kampanyaları, bu konuda...

Ankara Demetev-ler’de Suriyelilerle yaşanan gerilim, farklı kentlerden gelen Suriyelilerin kriminal olaylara karıştıkları haberleri üzerine sosyal medyada başlatılan “Suriyeliler evlerine dönsün” kampanyaları, bu konuda yayılan bir bölümü asılsız haberlerin infiale yol açması, Suriyelilere Tvatandaşlarına tanınmayan avantajların tanındığı gibi iddiaların sosyal medyada ciddi taraftar bulması dikkatlerin bir anda bu konuya çevrilmesine neden oldu. 
Gerilimin devam etmesi üzerine İçişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaptı.
Bakanlık, son günlerde bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarından Suriyeliler konusunda “suçu tırmandırdıklarına yönelik” haberler yapıldığını anımsatarak, gerginliklerin abartılarak infial yaratacak bir dille aktarıldığını bildirdi.
Bakanlık, “Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017’de yıllık ortalama yüzde 1,32’dir” açıklamasını da yaptı.  
Bakanlığın açıklamasında, “Gerginlikler, misafirperverlik ve ensar ruhuyla bağdaşmayacak şekilde, başka bir boyuta taşınmak istenmekte, bu konu bir fitne, nifak ve iç siyaset malzemesi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Suriyeli misafirlerimizin suç işleme ve suça karışma oranları, kamuoyuna yansıtılan verilerle örtüşmemekte, rakamlar bunun tam tersini göstermektedir” denilerek, sağduyu çağrısında bulunuldu. 
Türkiye’de 3 milyonun üzerinde Suriyeli mültecinin bulunduğunu, kamplar ve kamp dışında kalan tüm Suriyelilerin parmak izinin alınıp güvenlik soruşturmasının yapıldığını, bu kişilere “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” verildiğini bildiren bakanlık, gerilimlerin çarpıtıldığını vurgulayarak, “2017’de Suriyelilerin karıştıkları suç olaylarında, nüfuslarındaki artışa rağmen bir önceki yılın ilk 6 ayına oranla yüzde 5’lik bir azalma olmuştur” bilgilerini paylaştı.
‘Sınır dışı ederiz’
İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması da sosyal medyadaki tartışmaları alevlendirdi. 
Aynı saatlerde Ankara Başsavcılığı’nın infial yaratan sosyal medya hesaplarıyla ilgili soruşturma başlattığı haberi geldi.
Bütün bu gelişmeler konusunda Başbakan Binali Yıldırım, sorularımızı yanıtladı.
Yaşanan gerilim ve çıkan olaylara yönelik tartışmalara son noktayı koyan Başbakan Yıldırım, vatandaşları serinkanlı olmaya davet etti. 
“Misafir-perverliğimize laf getirecek davranışlardan kaçının” çağrısında bulunan Başbakan, Suriyeli mültecilere de şu önemli mesajı verdi: 
“Haddini aşıp taşkınlık yapan, suç işleyen kendisini hakim önünde, gerekirse sınır dışında bulur.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar