Restorasyon dönemi

Ak Parti, referandum sonuçlarının analizini yapmaya başladı. “Evet” oranının yüzde 51.4’te kalmasının partide bir burukluk yarattığı kesin. Ancak, büyük tartışmalara neden olan ve bir sistem...

Ak Parti, referandum sonuçlarının analizini yapmaya başladı.

“Evet” oranının yüzde 51.4’te kalmasının partide bir burukluk yarattığı kesin.

Ancak, büyük tartışmalara neden olan ve bir sistem değişikliğini içeren böylesine kritik bir halk oylamasından galip çıkılmış olması Ak Parti cephesinde moralleri düzeltiyor.

Yıldırım: Bu bir başarıdır

Önceki gün sonuçlar belli olduktan sonra yaptığı balkon konuşmasında “Referandumun kazananı da kaybedeni de yok, kazanan Türkiye’dir” diyen Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti yönetimine ve parti içine dönük değerlendirmesinde de alınan sonucu, “Mutlak bir başarı” olarak ifade etmiş.

Balkon konuşmasından sonra önceki gece bir araya geldiği bir grup MYK üyesine yaptığı değerlendirmede de “Bu bir başarıdır” demiş.

Ayrıca sonucun yüzde 51 civarında çıkmış olmasının parti içi tartışmaya zemin oluşturmaması gerektiği uyarısında bulunmuş ve “Çıkan tabloyu iyi değerlendirelim. Ama işimize gücümüze bakalım” ifadelerini kullanmış.

Daha önce bu köşeden de bir kaç kere vurguladığım gibi Ak Parti, hem bir meşruiyet tartışmasıyla gölgelenmemesi hem de psikolojik eşiğin aşılması gerekçesiyle “evet” oyları için yüzde 55 ve üstünü hedeflemişti.

‘Seçmen ikaz etti’

Birçok parametre nedeniyle bu sonuç elde edilemedi ancak kuşkusuz maçın kazananı belli.

Parti üst yönetiminde 3 yönlü değerlendirme yapılıyor.

Bunlardan birincisi, “Medya ve tanıtım gücü referandumda sonuna kadar kullanıldı ama bütün dünyanın karşımızda olduğu bir kampanya yürüttük, bu nedenle büyük başarı. Dünya ‘hayır’ cephesindeydi” şeklinde.

İkinci olarak da “Maçı kazanmış olmak önemli. Bu bir başarı ancak kritiğini yapmalıyız. Hangi pozisyonlarda hata yaptık, daha iyi bir skor nasıl elde edebilirdik, hangi golleri, niye kaçırdık?” değerlendirmesi yapılıyor.

Üçüncü değerlendirme de seçmenin bir ikazda bulunduğu yönünde.

Dün konuştuğum etkili bir kaynak, referandum sonucunun Başbakanlık ve Ak Parti cenahında, bu başlık altında, nasıl okunduğunu şu cümlelerle özetledi:

“Seçmenin ikazı söz konusu. Seçmen ‘bazı şeyleri yanlış yapıyorsunuz’ diyor. ‘Derlenip toparlanmalı, daha çok kucaklamalısınız’ mesajı veriyor. Bunu yapmazsanız 2019 sonrası için garanti vermiyorum mesajı veriyor. ‘2019 sonrasını çantada keklik görme’ diyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar