PKK’nın yeni konsepti: Yaza girerken son tablo

Çözüm süreci devam ederken “şehir savaşı” konseptine hazırlık için büyük bir tahkimat yapan PKK, ummadığı ölçüde bir yenilgi aldı. Henüz Sur, Cizre, Şırnak...

Çözüm süreci devam ederken “şehir savaşı” konseptine hazırlık için büyük bir tahkimat yapan PKK, ummadığı ölçüde bir yenilgi aldı.


Henüz Sur, Cizre, Şırnak operasyonları devam ederken bu yenilgi psikolojisinin etkisiyle PKK’dan gelen tehditkâr açıklamaları dinledik.

Bu açıklamaların ortak yönü yaz aylarında ağır saldırılar yapılacağı, bu yazın Türkiye için zor geçeceği başlıklarını taşımasıydı.

Açıklamaların etkisiyle dikkatler, yaz yaklaşırken Yüksekova ve Nusaybin’de de ağır yenilgi alan örgütün hareket biçimine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin buna karşı alacağı tedbirlere çevrildi.

Ankara’daki kaynaklarla askerin değişen şartlar içerisinde yeni bir konsepte geçip geçmediği, yaz için ne tür hazırlıklar yapıldığını konuşma imkânı buldum.

Aldığım ilk yanıt asıl konsept değişikliğine PKK’nın gittiği oldu.

Anlaşılıyor ki PKK’nın hendekler kazarak başlatmaya çalıştığı şehirlerdeki çatışmalara karşı operasyonlar yürütülürken kırsal ihmal edilmemiş ve örgütün yaza hazırlık amacı taşıyan üstlenmeleri de sürekli olarak takibe alınmış.

Aldığım bilgileri şöyle aktarabilirim:

Özel kuvvetlerin en yoğun kışı

- TSK, il ve ilçelerdeki operasyonlara başlarken örgütün kırsaldaki kış üstlenmesi ve yaza hazırlık çalışmalarını yakından izleme kararı aldı. Bu amaçla bir yandan karakollardaki ve üs bölgelerindeki tahkimat güçlendirilirken, diğer yandan kırsalda sürekli tarama yapıldı.

- Kırsaldaki üs ve karakollar sürekli teyakkuz halinde tutuldu. Savunma psikolojisiyle hareket edilmedi. Bir yandan alan sürekli taranırken, diğer yandan açılan taciz atışlarına çok sert ve sonuç alıcı biçimde karşılık verildi.

- Keşif amaçlı operasyonlar aralıksız sürdürüldü.

- Özel kuvvetler, kışı çok hareketli geçirdi. Başta Ağrı, Şırnak kırsalı ve Cudi olmak üzere örgütün kış üstlenmesi için kullandığı bölgelerde aralıksız operasyonlar gerçekleştirildi.

- Şehirlerdeki operasyonları Jandarma Özel Harekât ve komando tugaylarından seçkin birlikler yürüttü. Kırsalda ise Hakkari ve çevresi başta olmak üzere komandolar ve sınır birlikleri sürekli görevdeydi. Bu bölgelerde personel sayısında hiçbir azalma olmadı.

PKK’nın yeni konsepti

- PKK ise bu kararlı tavra karşılık çareyi konsept değiştirmekte buldu. Daha önce 40-50 kişilik gruplar ve ağır silahlarla karakol baskınları yaparak kırsalda varlık gösteren örgüt artık 5’li-10’lu gruplarla saldırıda bulunuyor. Sıcak çatışma yerine üs bölgelerine uzun menzilli silahlarla tacizde bulunmayı seçiyor. Bazen keskin nişancı, bazen doçka ve makineli tüfeklerle bu saldırıları yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar