PKK neden denizde?

Turizm cenneti Muğla ve Köyceğiz’den son iki gündür alışılmadık haberler geldi.Muğla’da darbe davasına saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen 7 PKK’lının çarşamba...

Turizm cenneti Muğla ve Köyceğiz’den son iki gündür alışılmadık haberler geldi.
Muğla’da darbe davasına saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen 7 PKK’lının çarşamba günü yakalanmasının ardından, önceki gün de Köyceğiz’de yapılan operasyonda 5 PKK’lı öldürüldü.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis’te bu görüntüyü şu ifadelerle açıkladı:
“Lazkiye’den, deniz üzerinden Muğla, Köyceğiz, Fethiye, İzmir civarına sızma konusunda terör örgütü lideri talimat verdi. Açık denizlere bir gemiyle gelip, oradan filikalarla, kayıklarla, botlarla sahile gelmek konusunda...”
Soylu, bunun örgütün ilk kez denediği bir yöntem olduğunun da altını çizdi.
Deniz yoluyla saldırı planı
Terör örgütleri, başka örgütler tarafından deneyimlenen yöntemleri yakından izleyen ve uygulayan yapılar. 
Çatışma deneyimi yüksek bu örgütler, taktik deneyimi, savaşların bitmediği coğrafyalardan kazanıyorlar, yöntemleri de benzer örgütlerden kopyalıyorlar.
Saldırı düzenlenecek ülkeye denizden sızmak benzerleri yaşanmış yöntemlerden biri.
PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’daki etkinliğinin kırılmasından sonra kuzeyde Karadeniz’e, güneyde Amanoslar üzerinden Akdeniz ve Ege’ye sızarak, eylem alanlarını artırmaya çalıştığı sır değil.
2011’de Kastamonu’da, o dönem başbakanlık görevini yürüten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın koruma araçlarına, geçen yıl Artvin’de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna yönelik PKK saldırıları akıllarda.
Daha birkaç ay önce Trabzon’da 15 yaşındaki Eren’in can verdiği PKK saldırısı yaşandı.
Örgüt, küçük gruplarla da olsa çatışmaları Türkiye’nin farklı noktalarına yaymaya çalışıyor.
İHA ve SİHA’ların etkisi
Türkiye, İHA ve SİHA’ları etkin kullanmaya başlayarak büyük sorun yaşadığı sınırlarda bir süredir etkili olmaya başladı.
Sürekli saldırıya uğrayan karakollarla korunmak istenen dağların en yüksek noktalarından geçiş yapmak eskisi kadar kolay değil.
Son verilere göre, SİHA ve İHA’larla düzenlenen 562 operasyonda, 986’sı yurt içinde, 867’si yurt dışında olmak üzere 1853 PKK’lı etkisiz hale getirildi. 
PKK’nın arayışa girmesini de bu rakamlarda aramak gerekiyor.
Dün görüştüğüm güvenlik kaynakları, bu arayışı üç başlıkla açıkladı:
1- Güneydoğu’da sıkışan, etkisizleşen örgütün yeni açılımlara ihtiyaç duyması. Eylemleri farklı bölgelere yayma düşüncesi. 
2- İHA ve SİHA’ların etkili kullanılması nedeniyle takipten bunalan ve sıkışan örgütün dünyadaki farklı örgütlerin denediği “deniz yoluyla sızma” gibi yöntemlere yönelmesi. İHA ve SİHA’ların olmadığı rahat bölgeleri zorlamak istemesi.
3- 1995-1996 yıllarında ve 2005’te bölgede sıkışınca Akdeniz ve Ege’de bombalı eylemler yapan örgütün, sıkıştığı alandan çıkmak için benzer eylemler yapmayı tasarlaması. 
Katı güvenlik ağının olduğu bölgelerden çıkış yolu arayan PKK’nın bu planı doğrultusunda terör ittifaklarına da girdiği anlaşılıyor.
Bütün gücünü Kuzey Suriye’deki YPG varlığını korumaya adayan PKK, Türkiye’deki varlığını da sürdürebilmek için asimetrik yöntemleri kullanmaya başladı. 
Gelişmeler ve istihbaratlar gösteriyor ki örgüt, bundan sonra da benzer yöntemleri kullanmayı deneyecek

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar