Müttefiklerimiz için utanç sayıları

Bugün, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü.Bir süredir devam eden anma programları bugün doruk noktasına ulaşacak. 15 Temmuz 2016’dan bu yana hemen her günü, soruşturmalar, davalar ve yansımaları...

Bugün, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü.
Bir süredir devam eden anma programları bugün doruk noktasına ulaşacak. 
15 Temmuz 2016’dan bu yana hemen her günü, soruşturmalar, davalar ve yansımaları ile geçiren Türkiye; şehitleri, gazileri ve o gece yaşanılanları unutmadığını ortaya koyuyor.
Ülke olarak, bir 15 Temmuz seferberliği yaşıyoruz.
Ancak sesimiz dış dünyada ne kadar yankı buluyor?
AB Bakanı Ömer Çelik, 15 Temmuz’un yıl dönümü vesilesiyle EUobserver için yazdığı son makalede, uluslararası toplumun FETÖ’nün darbe girişimindeki rolünü bile tam olarak kabul etmediğini, sokaklarda demokrasiyi savunanların değil, darbecilerin demokratik haklarının öne çıkartıldığını ifade ediyor. 
Çelik, son 1 senedir FETÖ konusunda bizce de 3 maymunu oynayan batının Türkiye’yi yalnız bırakma çabalarından dem vururken, “Birçok darbe girişimi faili ABD ve AB’ye üye ülkelerde ikamet etmekte ve bu ülkelerden sığınma hakkı talep etmektedir. FETÖ üyelerinin sığınma başvurularının kabul sayılarındaki artıştan üzüntü duymaktayız. Darbe girişiminin yıldönümünde ihtiyacımız olan şey darbecilere ve terör örgütü üyelerine sempati değil, daha çok işbirliği, diyalog ve anlayıştır” diyor.
Doğrudur, 15 Temmuz kalkışmasının ardından birkaç çekingen kınama dışında Avrupa’dan beklediği desteği alamayan, uluslararası camiaya FETÖ’yü ve darbe girişiminin amaçlarını anlatmakta büyük güçlük çeken Türkiye, mücadelesini yapayalnız sürdürüyor.
Bu durumun değişmesini beklemek de saflık olur.
Çelik’in, EUobserver’daki makalesini okurken, özel olarak Avrupa ülkeleri, genel olarak da tüm yabancı ülkelerden, “terör örgütleri” kapsamında Türkiye’nin iade taleplerine verilen karşılıkların ne olduğunu öğrenmek istedim. 
719 talebe sadece 30 olumlu yanıt
Aylar önce, Avrupa ülkeleri bazındaki rakamları bu köşeden yansıtmıştım.
Tahmin edeceğiniz gibi dün itibarıyla elime geçen rakamlar da öncekinden farklı olmadığı gibi daha da vahim.
Adalet Bakanlığı’ndan aldığım çok detaylı tablodan bazı çarpıcı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tabloya göre Türkiye, 30 Haziran 2017 itibarıyla dünya genelinde 68 ülkeden toplam 719 terör örgütü mensubunun iadesini talep etti.
Bunlardan 93’ü aşırı sol terör örgütü, 87’si DHKP-C, 68’i dini istismar eden terör örgütü, 117’si FETÖ-PDY, 310’u PKK, 44’ü ise diğer terör örgütlerinin üyeleri.
719 iade talebimizin son 10 yılda sadece 30’u kabul edilmiş.
Reddedilen talep sayısı 367. 262 dosyayla ilgili süreç devam ediyor. 60’ı ise vazgeçme, sınırdışı ya da sonuçsuz kalma gibi nedenlerle hitam olmuş dosyalar.
Tanıdık ilk 5
Bu tabloda ilk 5’e bakalım.
İlk sırada, son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın G-20 Zirvesi çerçevesinde yaptığı ziyarette vatandaşlarla bir miting çerçevesinde buluşmasını istemeyen Almanya, 162 dosya ile yer alıyor.
Bu dosyalardan 81’i PKK, 16’sı FETÖ-PDY, 26’sı aşırı sol terör örgütü, 16’sı DHKP-C’lilere ait.
Almanya, son 10 yıl içerisinde bu dosyalardan sadece 3’ünde kabul kararı vermiş. 117 başvuruyu reddeden Almanya’da, 34’üne ilişkin işlemler devam ediyor. 8 dosya ise kapanmış. 
İkinci sırada 74 iade talebi ile İsviçre geliyor. İsviçre’nin kabul ettiği talebimiz henüz yok. 59 talep reddedilmiş, 6’sına ilişkin süreç sürüyor, 9’u kapanmış.
Üç ve dörtte, 49’ar dosya ile Fransa ve Yunanistan var. Yunanistan’ın 10 FETÖ-PDY talebini nasıl reddettiği malum.
Yunanistan da şu ana kadar hiçbir iade talebini kabul etmemiş. 33’ünü reddetmiş, 15’ine ilişkin işlem sürüyor, 1 dosya ise kapanmış durumda.
Fransa için de benzer tablo söz konusu. Bu ülkenin de kabul ettiği iade talebi yok, 8 ret kararı vermiş, 30’una ilişkin işlem sürüyor, 11 dosya ise kapanmış.
Listenin beşinci sırasında 46 iade talebimizle Belçika geliyor. Belçika, son 10 yılda hiçbir iade talebimize olumlu yanıt vermemiş. 27’sini doğrudan reddetmiş, 13’üne ilişkin işlem sürüyor, 6 dosya ise kapanmış.
ABD’nin sessizliği
Yabancı ülkeleri zikreden ABD’yi es geçmeyelim.
Amerika’dan 21 iade talebimiz söz konusu. Bunlardan 17’si FETÖ terör örgütü mensuplarıyla ilgili.
2’si PKK’lı, 1’i dini istismar eden terör örgütü üyesi, kalan 1 kişi ise diğer terör örgütleri kategorisinde.
ABD, 21 iade talebinden 1’ini doğrudan reddetmiş, 18’ine ilişkin süreç devam ediyor, 2 dosya kapanmış durumda.
Yani ABD’nin de kabul ettiği bir talebimiz henüz olmamış.
Vahim manzara

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar