Kör terör ve Kurtulmuş’un reçetesi

Geçtiğimiz salı günü TRT Haber’de konuk ettiğimiz Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ersel Aydınlı’nın Kızılay saldırısına...

Geçtiğimiz salı günü TRT Haber’de konuk ettiğimiz Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ersel Aydınlı’nın Kızılay saldırısına dönük analizleri genel resmin iyi bir özetiydi.


Üniversitede uluslararası güvenlik dersi veren Aydınlı, “kör terör” tabirini hatırlattı. Yeni akademik jenerasyonun bu tabiri artık pek kullanmadığını belirttikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:

Tuzağa düşmenin kestirmesi

“Kızılay saldırısı kör teröre bir örnek olarak karşımıza çıktı. Şimdi biraz da bu açıdan daha ekstra bir şok içerisindeyiz. Sivilleri hedef alacak kadar zıvanadan çıkmışsan kör terör ölçeklere gidiliyor demektir. Hükümet ve TSK, zaman içinde, kurumsal olarak çok ciddi değişikliklere uğradılar. Denklemin karşı tarafında, özellikle silahlı unsuru olan kısmında ise hiçbir ciddi değişiklik olmadı. Biz olmasını arzu ettik, çözüm sürecine inandık ama o irade başlangıçta hangi maksat için yola çıktıysa ona sadık kalarak yoluna devam etti. Silahların gölgesinden kurtulan bir Kürt siyasi temsili hiçbir zaman tam olarak aktörleşemedi. PKK’nın hedefi aynı şey olarak devam etti. Bunun üzerine bölgemizde de ciddi değişiklikler oldu. Önce küreselleşmenin etkilerini görmeye başladık. Devletler zorlanmaya başladılar, etrafımızda kırılgan devletler oluştu. Devlet dışı aktörlerin ve terör örgütlerinin bunu kullanma avantajları ciddi düzeylere ulaştı. Ama bütün bu değişiklikler arasında bir aktör hiçbir zaman ilk yola çıktığı gayesinden ödün vermedi. Bugün de aslında onunla karşı karşıyayız. Bu örgüt daha önce de sivillere yönelik eylemler yaptı ama ölçek değişti. Bazen örgütün hedefi de bir evrim geçirir. Mesela kendine güveni artar veya sıkışır. Sıkıştığı yerde ondan beklemediğimiz ölçekte eylemler yapabilir. Toplumsal karşıtlık üretmek istiyorsanız sivillere yönelik eylemler yapmanız daha mantıklı olur. Şimdi olan budur.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar