Koalisyon havada yan çiziyor

Türkiye, Suriye’de DEAŞ’a karşı amansız bir mücadele yürütüyor. Terör örgütünün Irak’ta Musul, Suriye’de Rakka’dan sonra en önemli merkezi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile...

Türkiye, Suriye’de DEAŞ’a karşı amansız bir mücadele yürütüyor.

Terör örgütünün Irak’ta Musul, Suriye’de Rakka’dan sonra en önemli merkezi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile TSK’nın kuşattığı El Bab.

Bölgedeki uzmanlara göre, El Bab, DEAŞ’a halk desteğinin en yoğun olarak verildiği kent.

Savaşa rağmen kentte yaşayan 115 bin kişinin önemli bölümü DEAŞ’a sempatiyle bakıyor, gönüllü olarak DEAŞ’lılara evlerini açıyor, lojistik destek veriyor.

DEAŞ da kenti, geriye çekilip hat kuracağı değil, Rakka’yı da korumak için ölümüne savunacağı bir alan olarak görüyor.

İkinci sorun Rakka-El Bab hattı.

Türkiye ve ÖSO, El Bab’ı, kuzeydeki tüm DEAŞ unsurlarını temizleyerek, ikmal hatlarını keserek kuşattı. Ancak güneyde DEAŞ’ın başkenti Rakka ile El Bab arasındaki yollar DEAŞ kontrolünde. Bu durum, El Bab’a sürekli militan ve lojistik takviyesi yapmalarına olanak sağlıyor.

Türk askerinin bölgedeki koşullarına gelince.

Askerlerin soğuk ve açlıkla boğuştuğu iddialarını içeren haberleri okuduk yakın zamanda.

Askeri kaynaklar, bu iddiaları sert ve kesin bir dille yalanlıyor.

Cerablus’ta olduğu gibi buradaki birliklerin sürekli olarak değiştirilmesi olanağı yok.

DEAŞ’ın vahşi saldırılarına karşı amansız mücadeleyi sürekli olarak yürütmek de kolay değil.

Sürekli kumanya ile beslenmek, soğukla mücadele etmek de öyle. Ancak askerlere yüksek teknoloji silahlar, soğuğa karşı en üst düzeyde koruma sağlayan kıyafetler ve besleyici kumanya, sürekli ve eksiksiz olarak gönderiliyor.

20 Kasım’dan beri destek yok

Fırat Kalkanı Harekâtı ve El Bab operasyonu ayağı ile ilgili temel sorunlardan biri DEAŞ’a karşı kurulan uluslararası koalisyondan kaynaklı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki günkü açıklamasında, koalisyon üyesi ülkelere, neden operasyona hava desteği sağlanmadığını sordu.

Aldığım bilgilere göre koalisyon güçleri, 20 Kasım’dan bu yana bölgede uçuş yapmıyor.

DEAŞ koordinatları TSK tarafından koalisyona sürekli olarak bildiriliyor.

Ancak koalisyondan verilen yanıt, “hedef uygun değil”, “hava koşulları uygun değil”, “koordinatları teyit edelim” diye sıralanıyor.

Adı koalisyon olsa da uçuşları yapan uçaklar bilindiği gibi ABD’nin. ABD hava güçleri, 20 Kasım’dan bu yana hareketsiz.

Üstelik ABD’nin havalanmayan uçakları, Türkiye’nin izniyle operasyon için açılan İncirlik’te bekliyor. Koalisyonun yarattığı sıkıntı bununla sınırlı değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar