Kılıçdaroğlu: Dominant olmak istemiyoruz

Ak Parti, cumartesi günü büyük bir organizasyonla referandum kampanyasını başlatacak. Kampanya başladıktan sonra, “evet” tercihinin ivme kazanacağı görüşü hakim. CHP’de de hazırlıklar...

Ak Parti, cumartesi günü büyük bir organizasyonla referandum kampanyasını başlatacak.

Kampanya başladıktan sonra, “evet” tercihinin ivme kazanacağı görüşü hakim.


CHP’de de hazırlıklar tamamlanıyor.

Meclis’te de parti gruplarının, kulislerin nabzı sadece referandum için atıyor.

Dün, Ak Parti grup toplantısında ülkücülerin, “bozkurt” işaretini yapan Başbakan Binali Yıldırım da kuliste en çok konuşulan isimdi.

‘Bizim işareti yap dediler, yaptım’

Yıldırım, konuşmasından sonra ayaküstü sohbetimizde, her zamanki esprili üslubuyla sorularımızı yanıtladı.

Bozkurt işaretinin anımsatılması üzerine, işaret dilini, sembolizmi anımsatarak, “Engelliler için işaret yaptım. ‘Evet’ anlamına geliyor. MHP’liler, ‘bizden bahsedin’ dedi ben de işaret diliyle onlardan bahsettim” karşılığını verdi.

Yıldırım, “Herhangi bir kaygıyla yapmadınız yani” denilmesi üzerine, “Ne kaygısı olacak? ‘Bizim işareti yap’ dediler, ben de onların işaretini yaptım” ifadesini kullandı.

Başbakan, “Onlar da bizim işaretimizi yapsınlar” deyince, “Sizin işaretiniz nedir?” diye sorduk.

Yıldırım, beş parmağı açık şekilde elini havaya kaldırıp halkı nasıl selamladıklarını gösterdi ve “Bizim işaretimiz böyle” diye ekledi.

Çıta yüzde 55

Kampanya sürecinin ne kadar sıcak geçeceğinin kanıtları, dün Meclis koridorlarından da anlaşılıyordu.

Ak Parti’nin beyin takımı, “evet” oylarında “yüzde 55’in altının” tartışmaların sürmesi anlamına geldiğini düşünüyor.

Bu nedenle, çıta en az yüzde 55 olarak konulmuş durumda.

Sahanın ısınmasıyla, “evet”lerin artacağına olan inanç dillendiriliyor, ancak yüzde 60’lar hâlâ telaffuz edilmiyor.

Ak Parti ve MHP tabanından kararsızların ikna edilmesi konusunda da en güvenilen isim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.

‘Dominant olmak istemiyoruz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dünkü grup konuşmasının içeriği de referandumdu.

Kılıçdaroğlu ile konuşmasının ardından sohbet ettik.

CHP’nin yol haritasını sorduğumuzda şu yanıtı verdi:

“Kampanyanın temel özelliği çoğulcu olması. ‘Evet’ diyen iki kesim var, ‘hayır’ diyen geniş bir kesim, gruplar var. Bazen siyasi partiler, bazen sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, çoğulcu bir kampanya yürüyor şu anda. Biz dominant olarak öne çıkıp o çoğulcu yapının dengesini bozmak istemiyoruz. Kendi kampanyamızı CHP olarak götüreceğiz tabii. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, müziğini bulmaya çalışıyoruz, güzel çalışmalar yapılıyor. Tek bir firmayla anlaşmamız da yok. Bu çoğulcu yapıya uygun olarak, kampanya üreticilerimiz de çoğulcu.”

Kılıçdaroğlu, ortak paydada buluşmanın daha zor olup olmadığı konusunda ise, “Hayır, ortak şarkı, ortak slogan, ortak amblem gibi bir arayışımız yok. Kimisi avucuna ‘hayır’ yazmış. Mesela Meral Hanım ayyıldızlı kına yakıyor, ‘hayır’ diyor. Kimisi ‘niyet hayır, akıbet hayır’ diyor, onların kendi sloganları var. Bütün bunların hepsine saygı göstermek lazım. Bir demokrasi ortak paydasında, çoğulcu yapı birleşmiş durumda. Siyasi görüşler farklı ama ‘hayır’ diyerek, demokrasiyi savunan geniş bir kitle var” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar