El Bab düğümü ve alandaki son durum

Beşiktaş ve Kayseri’deki terör saldırıların acısı tazeyken, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov suikastiyle sarsılan Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı’nı sürdüren askerlerimizden...

Beşiktaş ve Kayseri’deki terör saldırıların acısı tazeyken, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov suikastiyle sarsılan Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı’nı sürdüren askerlerimizden 16’sının şehit düştüğü, 85’inin de yaralı olduğu haberiyle üzüntüye boğuldu.


Bir cümleye sığan bunca olay da gösteriyor ki çok yönlü bir mücadele bu.
Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için sürdürülen bu mücadelenin dışarıdaki ayağı ise Suriye’deki Fırat Kalkanı.
El Bab’a kadar çok sorun yaşamadan ilerleyen ÖSO ile TSK unsurları, burada yoğun bir çatışmanın içerisinde.
Örneğine, en şiddet yüklü filmlerde rastlanabilecek yöntemlerle hareket ediyor DEAŞ.
Önceki gün, kentte hakimiyet kurmak için en stratejik nokta olan tepede hakimiyet ÖSO ile askerlerimize geçiyor.
O dakikadan itibaren bombalı araçlar, askerlerin içine dalıp kendisini patlatan militanlar devreye giriyor.
Olağan bir savaş değil yürütülen.
ABD’nin açıklaması ve Rakka’dan takviye
Çatışmaların şiddetlenmesinin nedenlerinden biri DEAŞ’ın kente hakimiyet kurmak için en kritik nokta olan tepedeki hastaneyi kaybetmesi.
DEAŞ, karargah olarak kullandığı hastaneden sonra, tepeyi de kaybetmesinin El Bab’ta köşeye sıkışması anlamına geleceğinin farkında. İkinci neden ise ABD’nin Rakka operasyonunu Nisan’a kadar ertelediğini açıklaması.
El Bab’ta 350-400 civarında militanı bulunan DEAŞ, Rakka’dan yaptığı takviyeyle savaşçı sayısını 800’lere kadar yükseltmiş durumda.
Sahadaki zorluklar, askeri kaynaklarca, bombalı araçlar, canlı bombalar, tuzaklanmış hendekler ve hava şartları olarak sıralanıyor.
Sahadaki askerlerin aktarımına göre önce bombalı araç geliyor, sonra zırhlı jip, son olarak ise intihar yeleği giyen canlı bomba.
Buna rağmen bölgenin hakimiyeti, yaklaşık bin 200 kişiyle El Bab’ta bulunan ÖSO ile sayıları bu kadar olmayan TSK unsurlarında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.910 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 198 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 601 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar