Dokunulmazlıklar ve kriterler

Ankara’da siyaset, Güneydoğu operasyonları, yeni anayasa tartışmaları ve dokunulmazlıkların kaldırılması başlıklarına odaklanmış durumda.Yeni anayasayla ilgili senaryolar artık daha net. CHP’nin mevcut...

Ankara’da siyaset, Güneydoğu operasyonları, yeni anayasa tartışmaları ve dokunulmazlıkların kaldırılması başlıklarına odaklanmış durumda.
Yeni anayasayla ilgili senaryolar artık daha net.

CHP’nin mevcut koşullarla masaya dönmediği, MHP ve HDP’nin CHP’siz formüllere yanaşmadığı, Ak Parti’nin ikili ya da üçlü formüllerle yola devam edilemezse kendi teklifini masaya getireceği denklem ortada.
Dokunulmazlıklar konusunda ise tartışma biraz daha katmanlı.

Ak Parti tam destek istiyor
Ak Parti içinde dokunulmazlıkların kaldırılmasının HDP’yi mağdur göstereceği, operasyonlara destek vermeyen bölge halkını olumsuz etkileyeceği, dokunulmazlıklar kalksa bile gözaltı ya da tutuklama tedbirlerine başvurulmaması gerektiği ve nihayet dokunulmazlıkların mutlaka kaldırılması gerektiği gibi farklı görüşler dillendiriliyor.
Ortaklaşılan görüş, canlı bomba saldırısını yapan teröristin cenazesine katılma, operasyon bölgelerinde şüphe götürmez faaliyetlerde bulunma gibi eylemleri yapanlar açısından bunların bir bedelinin olması gerektiği.
Konunun hukuki ve siyasi yönleri var.
Her iki açıdan doğurabilecekleri olası sonuçlar...
Hükümet, bu konuda atacağı adımın CHP ve MHP tarafından da desteklenmesi gerektiğini düşünüyor.
MHP, HDP’liler konusunda net.
CHP ise kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini dillendiriyor.
Alınacak tutumlar, siyasi açıdan getirisi ve götürüsüyle birlikte değerlendiriliyor.
Hukuki açıdan da durum karmaşık.

Batasuna kararı
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar ve Ak Parti cephesinden gelen haberler, kamuoyunda büyük tepki çeken eylemlere imza atmış birkaç HDP’linin dokunulmazlığının öncelikle konu edileceği yönünde.
Topyekün, bütün HDP’lilerin ya da HDP eşbaşkanlarının dokunulmazlığının birdenbire kaldırılması gibi bir yöntemin düşünülmediği kesin.
Hemen belirtmek gerekir ki sözü edilen olaylara ilişkin fezlekeler henüz Meclis’e gelmedi.
Ancak Ak Parti’de dokunulmazlıklar kaldırılacaksa bu konuda bir kriter belirlenmesi gerektiği düşüncesi de hâkim.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz günlerde konulacak kriter konusunda, Batasuna davasını örnek gösterdi.
Şentop, “AİHM’nin kabul ettiği çok temel bir kriter var, Batasuna kararı. Batasuna kararında, AİHM, “Terörü bir yöntem olarak kullanmak, teröre çağrı yapma söz konusu olduğunda siyasi faaliyetlerin koruma göremeyeceği, İspanya’da Batasuna ile ilgili kapatma kararının doğru olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla, teröre çağrı, terörü yöntem olarak önerme, seçme, kullanma gibi durumlar söz konusu olduğunda dokunulmazlık kaldırılabilir. Bu kriterden hareket edebiliriz. Doğru bir ayrım olarak bunu koyabiliriz. Bana göre adi suçlar açısından dokunulmazlığın kaldırılması doğru değil” ifadeleri kullandı.
Akıllarda buna benzer bir kriter koymak var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar