Davutoğlu’nun omuzlarındaki yük

Resmi olarak Cumhur-başkanı’nın görevlen-dirmesiyle başlayacak olan hükümet kurma çalışmaları, partiler arası temas trafiği ve medya aracılığıyla verilen mesajlar üzerinden fiilen...

Resmi olarak Cumhur-başkanı’nın görevlen-dirmesiyle başlayacak olan hükümet kurma çalışmaları, partiler arası temas trafiği ve medya aracılığıyla verilen mesajlar üzerinden fiilen yürütülüyor.
Dün itibarıyla ortaya çıkan manzara, seçim gecesi yapılan beyin jimnastiğinde hesaba katılmayan bir faktörü ortaya çıkarmış değil.
Geride bıraktığımız 10 günün sürpriz adımı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Deniz Baykal davetiyle geldi. Erdoğan’ın, görevlendirme yapmadan önce dört partinin lideriyle görüşme planının gerçekleşme ihtimali ise Başbakan Ahmet Davutoğlu dışındaki muhataplarının yaklaşımı nedeniyle zayıfladı.
Tıpkı, CHP-MHP-HDP kombinasyonlu bir koalisyon hükümeti kurulması ihtimali gibi.
MHP’nin tutumu, bu formülün önündeki en büyük engel.
Ortada üç seçenek var. Ak Parti’nin MHP ya da CHP ile koalisyon kurabilmesi ya da erken seçim.
Erken seçime üç gün öncesinden daha yakın bir Ankara tablosu oluştuğu belirtilse de Başbakan Davutoğlu’nun MHP ya da CHP ile bir koalisyonu zorlayacağı anlaşılıyor.
Davutoğlu, yaptığı değerlendirmelerde, hükümet kurma sorumluluğunun omuzlarında olduğunu vurguluyor.
Eğer böyle bir koalisyon kurulabilecekse, önümüzdeki dönemde omuzlarında en büyük yükü taşıyacak olan kişi gerçekten Davutoğlu olacaktır.
Başbakan’ın omuzundaki üç ağır küfeyi taşıması, bunu yaparken yükünün altında ezilmemesi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar