Davutoğlu’nun 4 kriteri

Türkiye ilk kez anayasadaki tarifiyle, “Geçici Bakanlar Kurulu”yla bir erken seçime gidiyor. Dün YSK Başkanı’nın yaptığı açıklamayla tarih de 1 Kasım olarak netleşmiş oldu. Geçici Bakanlar...

Türkiye ilk kez anayasadaki tarifiyle, “Geçici Bakanlar Kurulu”yla bir erken seçime gidiyor. Dün YSK Başkanı’nın yaptığı açıklamayla tarih de 1 Kasım olarak netleşmiş oldu. Geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yaptığı basın toplantısında geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurulabilmesi için gösterdiği çabaları anlattı ve bundan sonra izleyeceği yol haritasına ilişkin ipuçları verdi.
Dün sohbet ettiğimiz kaynaklar, Davutoğlu’nun önümüzdeki 5 gün için izleyeceği yol haritasının aslında Anayasa’nın 114. maddesiyle sınırlı olduğunu özetledikten sonra, Başbakan’ın geçici hükümeti kurarken, gözeteceği kriterler ve izleyeceği yöntem konusunda şu bilgileri paylaştılar:
- Davutoğlu, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini açıklayan CHP ve MHP’den milletvekillerine teklif götürürken tabiri caizse “yasak savmak” için teklifte bulunmayacak. Kaynaklar, Davutoğlu’nun “Nasıl olsa reddedilecek” öngörüsüyle CHP ve MHP’den isimler belirlemediğinin altını çizdiler.
- Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’den seçim kabinesinde yer almasını istediği isimleri belirlerken, 4 temel kriteri gözetti. Bunlar, liyakat ve tecrübe, kabine içi uyum, temsil kabiliyeti ve bölgesel dağılım. Başbakan’ın hem Ak Parti’den hem de diğer partilerden isimleri saptarken titiz bir çalışma yaptığı, Türk kamuoyunun genelinde kabul görecek, başta kamu tecrübesi olmak üzere sorumluluk alanında deneyime sahip isimleri saptadığı belirtildi. Davutoğlu’nun özellikle HDP’li üç üyenin tespitinde, “Türkiyelilik” kimliğiyle problemi olmayan isimleri öncelediği kaydedildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar